My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Atelier de lucru în Norvegia pentru iubitorii de Nudibranhiate

Dacă eşti mai meticulos/asă din fire, atunci cu siguranţă ai văzut unele dintre aceste creaturi frumos colorate în vreuna dintre scufundările tale. Deci, lasă-te cufundat/ă în micul lor univers şi vei descoperi o abordare cu totul nouă a scufundărilor, una care necesită o lupă (un aparat de fotografiat subacvatic ajunge, de asemenea) sau doar mai multă atenţie decât poate eşti obişnuit/ă. 

După succesul de anul trecut, când 12 persoane au reperat şi fotografiat în mod eficient 41 de specii diferite de Nudibranhiate din cele peste 90 existente în apele norvegiene, în acest an (2011) Christian Skauge, scafandru fotograf premiat din Oslo, împreună cu Centrul de scufundări Gulen, va găzdui un alt „Safari cu Nudibranhiate”, între 24 şi 27martie. 

Christian a răspuns la câteva dintre întrebările noastre cu privire la popularul workshop: „Avem 30 de locuri disponibile pentru atelier. E mai mult decât de obicei, dar este posibil deoarece vom face scufundări la nivel local şi nu trebuie să ne facem prea multe griji că barca o să fie plină. În acest moment  avem cam 17-18 rezervări, vom fi mai mulţi oameni decât anul trecut, ceea ce este foarte frumos. «Safariul cu Nudibranhiate» a prins foarte bine şi avem o mulţime de persoane interesate din Norvegia şi din alte ţări. Scafandrii din Suedia şi Danemarca vor participa, de asemenea.” 

Atelierul va fi găzduit la Centrul de scufundări Gulen în Nyborg, municipalitatea Gulen. Situată în partea de sud-vest a Norvegiei, municipalitatea este aşezată la fiordul Gula, pe care îl înconjoară. 

Scufundările se vor face în principal la reciful adiacent, ceea ce uşurează lucrurile pentru toată lumea. În plus, vor exista scurte plimbări cu barca în împrejurimi, doar pentru a vedea dacă vom găsi alte specii în alte locaţii, dar şi pentru a obţine o schimbare de peisaj. Participanţii se pot scufunda mai mult sau mai puţin, ori de câte ori doresc, deoarece nu există nici un program fix de scufundări. Acest lucru a fost foarte popular anul trecut şi face acest weekend unul foarte convenabil şi relaxant pentru toată lumea.”, ne spune dl Skauge. 

Atelierul de lucru va dura patru zile (24-27), joi fiind ziua sosirii (nu există nici un program fix de sosire şi, dacă ajungi devreme, ai posibilitatea de a face scufundări la reciful din apropiere, acest lucru fiind inclus în preţ). Vineri este data la care începe efectiv seminarul. După un discurs de bun venit al lui Christian Skauge dimineaţa (ora 10), cei doi oameni de ştiinţă invitaţi de la Universitatea NTNU din Trondheim, Jussi Evertsen şi Torkild Bakken, vor ţine o prelegere despre comportamentul, identificarea, caracteristicile Nudibranhiatelor şi proiectul pe care cei doi îl desfăşoară încă din 1997 – „Nudibranchia – Nudibranhiate în Norvegia”. După prelegere vor avea loc scufundări, se vor fotografia şi colecta micile creaturi, iar seara Christian va susţine un alt discurs, în care va împărtăşi unele dintre „sfaturile, trucurile şi tehnicile” sale de fotografiere a Nudibranhiatelor. Informaţiile sunt cu atât mai valoroase cu cât acesta este în prezent campionul nordic în fotografia subacvatică şi a câştigat mai multe concursuri internaţionale de fotografie. 

După cum ne clarifică Christian: „Nici una dintre prelegeri nu este obligatorie, astfel încât cei pe care nu-i interesează fotografia (dacă vor fi asemenea cazuri) pot alege în schimb să se scufunde, după cum şi fotografii pot sări peste prelegerile pe teme de biologie, dacă doresc acest lucru. Noi nu emitem nici un fel de certificat sau diplomă şi nu există teste sau ceva de genul acesta la sfârşitul atelierului. Ideea este să adunăm împreună oameni care sunt interesaţi şi care să petreacă un weekend distractiv, împărtăşind pasiunile noastre comune pentru scufundări, fotografie subacvatică, biologie marină şi Nudibranhiate.” 

Pentru că limbile scandinave sunt foarte asemănătoare între ele, prelegerile vor fi prezentate în norvegiană, dar Christian ne-a confirmat foarte elegant: „Dacă cineva din România este interesat să participe, vom ţine, fireşte, workshop-ul în limba engleză.

Christian Skauge ne oferă mai multe informaţii despre cea mai bună perioadă din an pentru a vedea „Nudies” în apele norvegiene: „Martie este una dintre cele mai bune luni pentru a vedea o mulţime de Nudibranhiate. Nudibranhiatele în partea noastră de lume preferă apa rece pentru a se împerechea şi înmulţi şi, de asemenea, principalele lor surse de hrană vor fi disponibile din nou în acest moment al anului. Sezonul principal este din martie până în mai, deşi se pot găsi Nudibranhiate de diferite tipuri pe tot parcursul anului la reciful adiacent din Gulen. Martie a fost o lună foarte bună anul trecut şi am văzut cu totul 40 de specii timp de patru zile.” 

Şi dacă încă mai trebuie să te convingi că merită să participi la un astfel de atelier, fie că eşti un fotograf scafandru pasionat sau doar un scafandru interesat de viaţa marină, ai aici motivaţia determinantă: „Unul dintre lucrurile neobişnuite despre acest atelier este aspectul său ştiinţific. În mod normal, scafandrii sunt, desigur, încurajaţi doar să facă fotografii şi să lase în pace animalele marine. Cu toate acestea, la «Safariul cu Nudibranhiate» participanţii contribuie şi la munca de teren a oamenilor de ştiinţă, care păstrează probele colectate pentru cercetare şi pentru colecţia zoologică a Muzeului de Ştiinţă de la Universitatea NTNU din Trondheim. Proiectul lor despre Nudibranhiate include, de asemenea, introducerea unor bare de codificare pentru ADN, astfel încât toată lumea participă cu adevărat în timpul workshop-ului la progresul lucrărilor ştiinţifice cu privire la micile vietăţi. Fotografiile bune, mai ales in situ, sunt, de asemenea, o parte importantă a acestui efort.” 

Taxa de participare la workshop este de 3 790 coroane norvegiene (≈ 490€), cazarea (joi-duminică), scufundările locale şi scurtele excursii de scufundare, activităţile şi discuţiile fiind incluse în preţ (mesele nu sunt incluse).

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Un comentariu la “Atelier de lucru în Norvegia pentru iubitorii de Nudibranhiate”

  1. We still have a few openings on the Nudibranch Safari, so come on and join us at Gulen in Norway :-)

    http://www.scubapixel.com/nudisafari2011

    All the best,
    Chris

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg