My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Cum obţii condiţia fizică de scufundări

Ca scafandri investim în echipamente, unii doar pentru dorinţa de confort şi siguranţă, alţii, de ce să nu recunoaştem, pentru că ne plac gadget-urile noi şi, eventual, exclusive. Uităm uneori, că mai avem un „gadget” important de care trebuie să ne îngrijim: propriul nostru corp. Şi totuşi, fitnessul corpului nostru este cheia pentu a evita o boală de decompresie, pentru a optimiza consumul de aer şi chiar şi stresul în timpul unei scufundări mai solicitante. MyDive.ro a stat de vorbă cu Cristian Mărgărit, iniţiator al site-ului getfit.ro, cu o experienţă de 10 ani în fitness şi nutriţie, despre cum ne putem menţine o condiţie fizică bună.

Oricine a trecut măcar prin primul curs de diving ştie cât de important este să îşi menţină o bună condiţie fizică pentru a se bucura pe deplin şi în siguranţă de scufundări. Ce înseamnă un efort minim pentru a avea o bună condiţie fizică, din perspectiva exerciţiilor într-o săptămână?

Eu recomand antrenamentele complexe, mai ales în „off-season” (perioadele când activitatea specifică, în acest caz, scufundările, nu este practicată). Antrenamente complexe înseamnă ţintirea mai multor parametri morfo-funcţionali: forţă, rezistenţă, flexibilitate, tonus, postură, masă musculară, densitate osoasă şi întărire a ligamentelor şi tendoanelor. Acestea se realizează printr-o combinaţie de antrenamente cu greutăţi (la sală sau chiar acasă), antrenamente pentru postură (ex. Pilates), antrenamente pentru flexibilitate („stretching”), antrenamente pentru anduranţă (cardio). Pe lângă acestea aş include zilnic, măcar 15-30 de minute cu exerciţii de respiraţie.

Bineînţeles,  putem „cupla” câte două sau trei tipuri de antrenament în aceeaşi şedinţă (care ar trebui să dureze în jur de o oră), de 3-4 ori pe săptămână. Astfel aş vedea 2-3 antrenamente de anduranţă (a 45-60 de minute), 1-2 antrenamente de forţă (a 30-45 de minute), 1-2 antrenamente pentru postură (a 15-20 de minute), 2-3 antrenamente pentru flexibilitate (a 10-15 minute).

Trebuie să ţinem cont şi de celelalte activităţi (inclusiv munca intelectuală), precum şi de timpul pentru refacere (orele de somn).

Este important ce mâncăm sau doar exerciţiile? Care ar fi un top 5 reguli pentru o nutriţie echilibrată, dacă ne interesează o bună condiţie fizică?

Antrenamentele, alimentaţia şi odihna formează „triunghiul de aur”, fiecare având o importanţă egală în orice domeniu legat de efortul fizic.

Reguli pe scurt, pentru o nutriţie echilibrată, sunt:
1.    Alocarea de timp pentru cumpărarea, prepararea, transportul şi consumarea alimentelor
2.    Consumul de alimente cât mai puţin procesate (deci fără prăjeli, aditivi alimentari)
3.    Evitarea zahărului, a făinoaselor, a uleiului, a mezelurilor, a produselor cu soia
4.    Consumul moderat de carne şi produse animale
5.    Accentul cade pe legume şi fructe (vara) – bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale

Cum se înţelege fumatul cu o condiţie fizică bună?

Fumatul afectează în mod negativ sănătatea în atâtea moduri încât ar trebui să scriem o carte despre asta. În diving afectează în primul rând plămânii şi respiraţia, apoi scade rezistenţa musculară, creşte necesarul de oxigen, împiedică hrănirea ţesuturilor.

Dar cafeaua, mitizată ca soluţia perfectă pentru o doză de energie?

Cel mai bun energizant este dozarea corectă a efortului. Energizantele care conţin cofeină pot fi o soluţie de scurtă durată dar, folosite în mod repetat şi pe termen lung, predispun la epuizare, crampe, deshidratare, accidentări şi alte probleme.

Câtă apă recomanzi să se bea în cursul unei zile pentru a păstra hidratarea corespunzătoare a corpului?

Cantitatea de apă băută trebuie să fie în relaţie directă cu apa pe care o pierdem, în special prin transpiraţie. Dincolo de clasicii 2 litri pe zi, e important de ştiut că ceaiul verde, cafeaua, băuturile alcoolice şi energizantele cresc eliminarea apei, deci trebuie mărit consumul chiar şi spre 3-4 litri. O idee bună este să fie folosite băuturi speciale pentru rehidratare (exclus cele comerciale cu apă, zahăr şi cerneală albastră). Aceste băuturi pot aduce în plus electroliţi, vitamine, minerale, antioxidanţi.

Ce exerciţii recomanzi pentru cei care nu au timp să ajungă la sală?

Pentru cei care vor să se antreneze acasă, accesorii utile sunt: bară pentru tracţiuni, bandă elastică (înlocuitoarea clasicului extensor cu arc), saltea pentru gimnastică la sol, greutăţi pentru glezne (săculeţi cu nisip), gantere reglabile. Cu toate acestea se pot face exerciţii specifice (care să imite mişcările din timpul scufundării, împotriva unei rezistenţe), la care adăugăm alergare, înot, urcatul treptelor, flotări, tracţiuni, genuflexiuni. Exerciţiile pot fi făcute şi în circuit, obţinând astfel şi creşterea anduranţei în acelaşi antrenament.

P.S. Nu uitaţi că exerciţiile solicitante nu sunt recomandate la mai puţin de 24 ore înainte şi după scufundări, timp necesar pentru a elimina reziduurile de nitrogen din corp şi a limita posibilitatea creării de bule în corp. Oricum, în perioada de scufundări se face destul exerciţiu, la o scufundare de 45 de minute un scafandru de aproximativ 60 de kilograme consumând peste 500 calorii. Deci, când faceţi scufundări, e momentul să luaţi o pauză de relaxare.

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg