My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Două noi specii de Nudibranhiate în Norvegia

Spre sfârşitul lunii martie, petru a treia oară consecutiv, participanţi din întreaga Europă s-au adunat la Centrul de scufundări Gulen pentru a învăţa despre Nudibranhiate. Ca de obicei, reciful local nu ne-a dezamăgit – două noi specii au ieşit la iveală pe coasta de vest a Norvegiei.

Cincisprezece participanţi din Danemarca, Elveţia, Germania, Insulele Feroe, Norvegia şi Suedia au făcut ca acest safari să fie „cel mai internaţional” de până acum – se pare că iubitori de Nudibranhiate se găsesc aproape peste tot.

30 de specii diferite identificate

Chiar dacă nu este o adevărată Nudibranhiată, iepurele-de-mare Aplysia punctata este întodeauna binevenit. Acest melc de mare caraghios s-a găsit din plin anul acesta.

Participanţii au descoperit, fotografiat şi colectat în total 30 de specii de Nudibranhiate. La acestea s-au adăugat două alte specii de Opistobranhiate – iepurele-de-mare Aplysia punctata şi melcul de mare Elysia viridis.

După o iarnă foarte scurtă şi blândă, temperatura apei a avut în jur de 7°C, cu 3-4°C mai mult decât în mod normal. Deşi această schimbare a fost plăcută pentru scafandri, ea a afectat foarte mult Nudibranhiatele, care iubesc apa rece.

Am văzut foarte puţine specii de Dorididae care trăiesc la adâncimi reduse şi familiile Eubranchus şi Cuthona au fost rare. Aceasta a însemnat în final că multe dintre speciile considerate comune nu au fost de găsit, iar lista finală de specii a conţinut multe Nudibranhiate destul de rar întâlnite. 

Hidrozoarele au fost de asemenea bine reprezentate, prin urmare specia Flabellina s-a găsit din abundenţă, pe de altă parte experţii notând în raportul realizat că au fost găsite foarte puţine specii care se hrănesc cu bureţi şi corali moi. Condiţiile ne-au forţat să mergem mai adânc pentru a găsi un număr satisfăcător de Nudibranhiate, lucru care ne-a „costat”, probabil, cel puţin 10 specii.

După cum ne-am obişnuit, Flabellina lineata a fost una dintre speciile des întâlnite la reciful local – atât în forma sa „clasică”, cât şi în varianta sa mai pigmentată, destul de comună la Gulen.

Mica, obscura Doto hystrix a fost documentată pentru prima oară în Norvegia – una dintre cele două specii noi găsite anul acesta la Safari-ul cu Nudibranhiate.

Printre cele 30 de specii găsite anul acesta, două au necesitat o atenţie mai deosebită – Doto hystrix şi, chiar mai captivant, o posibilă Berghia norvegica.

Doto hystrix pentru prima oară?

Deşi se poate să mai fi fost întâlnită înainte la reciful local, experţii au putut documenta oficial, pentru prima oară în Norvegia, această Nudibranhiată criptică – şi ar putea fi adăugată pe lista oficială.

La fel ca majoritatea celor din specia ei, Doto hystrix poate fi dificil de identificat şi este nevoie de mult mai multă muncă decât în alte cazuri pentru a identifica corect această familie.

Pentru că sunt incredibil de mici (5-10mm), acestea sunt foarte greu de găsit şi multe dintre speciile de Doto arată aproape la fel.

Berghia norvegica redescoperită?

Cealaltă specie rară găsită a fost chiar şi mai captivantă: în opinia cercetătorilor, este vorba probabil de o Berghia norvegica, o specie descrisă de Nils Ohdner în 1939 şi nemaiîntâlnită de atunci.

Această Nudibranhiată necunoscută se poate dovedi a fi o Berghia norvegica – cel puţin asta cred cercetătorii. A fost descrisă în 1939 şi nu s-a mai semnalat de atunci.

Acesta e o veste senzaţională, dacă se dovedeşte adevărata, din mai multe puncte de vedere: în primul rând, este vorba de o specie destul de mare, cel mai mare exemplar măsurând 30 milimetri – şi am găsit nenumărate exemplare. Cel puţin 12 specimene au fost găsite – această Nudibranhiată portocalie şi arătoasă se pare că preferă să se ascundă sub pietre şi scoici goale.

Presupusa Berghia a fost descoperită pentru prima oară de Bjørnar Nygård şi de mine în decembrie 2010, regăsind-o din nou în ianuarie şi aprilie 2011.

În aprilie anul trecut a devenit evident că am descoperit ceva foarte deosebit şi un specimen a fost trimis la o universitate, pentru identificare. Cu toate acestea, au avut nevoie de mai mult material pentru a putea determina specia  şi în acest an am început să căutăm din nou cu nerăbdare.

Din fericire, de această dată am avut un număr suficient de mare pentru studiul cercetătorilor şi sperăm să primim în scurt timp o confirmare a speciei. Dar chiar şi dacă nu se potriveşte descrierii originale, vorbim probabil despre o specie cu totul nouă…

Soare, vafe şi pasionaţi de Nudibranhiate

Chiar dacă Mama Natură ne-a îngreunat situaţia în unele privinţe, ne-a răsplătit efortul cu o vreme extraordinară, o mare liniştită şi o vizibilitate foarte bună.
 
Reciful local a fost explorat şi la adâncime, şi la suprafaţă, am descoperit şi redescoperit diferite itinerarii de scufundări care ne-au oferit destulă variaţie, atât în ceea ce priveşte scufundările în sine, cât şi speciile de Nudibranhiate găsite.

Două locaţii speciale şi-au primit anul acesta chiar şi nume: în viitor Nudie Rock (Stânca Nudibranhiatelor) şi Porcelain Bay  (Golful de porţelan) vor fi parte din folclorul recifului local, alături de alte locaţii deja cunoscute, precum Decoland (Tărâmul decompresiei) şi The Red Light District (Districtul felinarelor roşii).

Nudie Rock a oferit  un număr uimitor de 22 de melci din 9 specii diferite pe o suprafaţă de mai puţin de un metru pătrat! Te invităm să te alături Safari-ului cu Nudibranhiate din 2013 pentru a vedea aceste locaţii tu însuţi.

Experţii în Nudibranhiate se pregătesc să exploreze din nou reciful local de la Centrul de scufundări Gulen şi să caute noi specii incitante.

Ca şi la safari-urile precedente, cei doi experţi în Nudibranhiate, Jussi Evertsen şi Torkild Bakken, de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie (NTNU) din Trondheim, au fost prezenţi pentru a-şi împărtăşi cunoştinţele şi a ajuta la identificarea speciilor colectate.

Nu numai că şi-au adus echipamentul de teren, inclusiv stereoscoape, dar aceştia au ţinut prezentări despre proiectul lor şi despre Nudibranhiate în general. Participanţi au avut parte vineri dimineaţă de o trecere în revistă a celor mai importante familii şi specii, pentru a le recunoaşte în mediul lor natural.

Chiar dacă vremea şi condiţiile se schimbă de la un an la altul, acestea nu afectează workshop-ul în sine: participanţii au învăţat multe despre Nudibranhiate şi au găsit un număr mare de specii. Pentru cei care au participat şi anul trecut a fost extrem de interesant de văzut cum aceste schimbări au afectat numărul Nudibranhiatelor şi ce specii s-au găsit de această dată.

Ca o completare, ar trebui menţionat că am devenit poate auto-suficienţi, după ce am găsit un număr atât de mare de specii în ultimii ani: 30 de specii reprezintă aproape o treime din toate speciile norvegiene şi aproximativ jumătate din speciile care se pot găsi la adâncimi de scufundare.

Toate au fost identificate doar la reciful local, pe lângă cele două specii care nu au mai fost documentate până acum în Norvegia, astfel încât safari-ul poate fi considerat un succes extraordinar. Iată că reuşim să îi ţinem pe cercetători ocupaţi chiar şi după trei ani de expediţii!

Autor invitat: Christian Skauge

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Un comentariu la “Două noi specii de Nudibranhiate în Norvegia”

  1. Good news from Norway! Our friend Christian Skauge tells us:

    “We got confirmation today that the second new species is in fact a Berghia norvegica. This is the first time it has been spotted since the original description in 1939… way cool!”

    Congratulations;)!!!

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg