My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Explorarea epavei „Moskva” continuă

După descoperirea epavei „Moskva” în mai anul trecut, echipa de la Respiro Underwater Research Society continuă explorarea sitului subacvatic la sfârşit de aprilie.

Proiectul se întinde pe durata unei luni (20 aprilie – 20 mai 2012) şi se bazează în totalitate pe aportul voluntarilor din România, Ucraina şi Rusia care participă. După cum precizează Mircea Popa, fondator al Respiro Society şi iniţiator al proiectului de găsire a „Moskva”, condiţia de participare la această nouă explorare este „calificarea adecvată adâncimii de 45 metri”.

Programul explorărilor se desfăşoară în trei etape: prima săptămână dedicată scanării întregii zone unde s-a scufundat distrugătorul rusesc, a doua săptămână dedicată examinării şi identificării tuturor rămăşiţelor epavei evidenţiate la scanarea din prima fază şi o ultimă etapă de două săptămâni destinată filmării şi fotografierii epavei, pentru o cât mai bună prezentare a acesteia către publicul larg. Împreună cu o echipă de istorici, Respiro încearcă de asemenea reconstituirea bătăliei din 1941 şi a condiţiilor în care distrugătorul s-a scufundat. Informaţiile disponibile vor fi completate prin cercetarea arhivelor ruseşti şi prin interviuri cu supravieţuitori de pe „Moskva”.

După cum declară Mircea Popa, această campanie de cercetare şi-a propus să prezinte publicului un episod istoric care a rămas pentru zeci de ani un mister: „Scopul principal al expediţiei din 2012 este descoperirea tuturor bucăţilor desprinse din epavă şi realizarea unui film documentar despre soarta navei. Ca rezultat al acestei activităţi, toate materialele vor fi plasate în mass-media din România, Ucraina şi Rusia.

Respiro Underwater Research Society este o organizaţie non-guvernamentală românească, activă din 2009, care şi-a propus „descoperirea, conservarea şi promovarea patrimoniului submarin al României, incluzând epave şi situri arheologice”. Organizaţia doreşte să trezească interesul românilor pentru trecutul nostru „prin iniţierea de proiecte menite să exploreze siturile arheologice importante din Marea Neagră şi nu numai, înainte ca acestea să fie distruse sau pierdute pentru totdeauna” şi are în vedere „înfiinţarea unui muzeu de arheologie marină unde toate acestea să poată fi cunoscute de publicul larg”.

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg