My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Extrem, prin natură

Când vine vorba de „a-şi trăi visul”, Marc Sluszny l-a trăit cu siguranţă pe al lui. Un cutezător, chiar dacă descrierea nu este corectă, pentru că Marc nu încearcă imprudent noi aventuri, ci îşi alege conştient următorul demers, îl pregăteşte şi îl „atacă” deţinând în acelaşi timp control asupra situaţiei. El a făcut o pasiune din a experimenta lucruri noi, din a-şi forţa limitele, iar în provocările sale extreme el a demonstrat că poţi face faţă şi îţi poţi depăşi temerile, le poţi controla astfel încât să nu te oprească din a-ţi realiza destinul. „Dacă ai suficient curaj şi ai suficientă motivaţie, poţi face orice vrei.” În opinia lui Marc, a te confrunta cu propiile-ţi temeri este un alt mod de a atinge iluminarea. Prin a te confrunta cu  frica supremă – frica de moarte, creezi o anumită libertate în interiorul tău. Cea mai recentă frică a sa, tradusă într-un documentar care a fost selectat pentru Festivalul de Film Independent de la Cannes 2011 – „Sharkwise” – este frica de a fi în acelaşi mediu cu marele rechin alb. Marc, care a încercat diferite tipuri de scufundări, fiind certificat ca scafandru tehnic şi de rebreather (acesta a absolvit un curs DSAT Tec Trimix în Iordania şi un curs de formare pentru a utiliza un rebreather în Sharm el-Sheikh la Tekstreme), povesteşte pentru mydive.ro despre cariera sa de scufundător.

Când ai început să te scufunzi şi de ce?

Am început scufundările atunci când eram copil; lumea subacvatică m-a fascinat întodeauna deoarece era ceva atât de misterios. Atunci când eşti sub apă este ca şi cum ai intra într-o nouă dimensiune.

Îţi mai aminteşti prima scufundare? Unde şi cum a fost?

Aceasta a fost în 1977, în Ras Mohammed, Egipt. Am fost foarte încântat să mă scufund, dar apoi, de asemenea, am fost surprins de faptul că ai o stare de relaxare prin tăcere, auzindu-ţi doar propria respiraţie şi văzând frumuseţea vieţii acvatice.

Poţi să ne descrii pe scurt cariera ta de scufundător?

Întâi am făcut Divemaster-ul, apoi mi-am luat certificările de scafandru tehnic (Trimix rebreather), de asemenea cele de scufundări speologice, scufundări la epave şi scufundări sub gheaţă…

Spune-ne despre expediţia de scufundări din 2008 la HMHS Britannic (sora navei Titanic) din Marea Egee?

Am fost liderul echipei de şase oameni al acestei expediţii belgiene. Adâncimea a fost de până la 120 de metri, cu Trimix rebreather, şi în total ne-am scufundat timp de şase ore – cu decompresia inclusă. Au fost o mulţime de curenţi şi întotdeauna mult vânt la suprafaţă. Am făcut două scufundări la epavă.

Cum te-ai simţit să atingi astfel de adâncimi (120m)? Ai fost speriat?

La fel ca şi în cazul experienţei mele anterioare cu aventuri extreme, am reuşit să transform frica în emoţie.

Ce a însemnat pentru tine şi pentru echipa belgiană?

A fost ceva unic deoarece a fost prima expediţie belgiană şi a cincea vreodată. A fost greu să obţinem toate autorizaţiile necesare şi să organizăm toate aspectele tehnice, dar a fost, de asemenea, apogeul meu în scufundările la epave şi cele tehnice!

Ai suferit de boală de decompresie sau ai fost într-o cameră de recompresie?

Nu, am fost norocos, dar toţi am avut „urme fine” de boală de decompresie în timpul expediţiei la Britannic.

Ce poţi spune despre scufundările cu rechini şi realizarea documentarului „Sharkwise”, ce înseamnă acest film pentru tine?

A fost o maturizare pentru că am pornit cu idei preconcepute, dar apoi mi-am dat seama că rechinii nu sunt acolo ca să ne facă rău, dimpotrivă, noi suntem cei care ucidem milioane şi milioane de rechini pentru a face supă de aripioare.

Să fac un film a fost o aventură foarte creativă şi am vrut să-mi împărtăşesc experienţele cu alţi oameni.

Dintre toate aventurile tale la scuba (scufundări speologice, scufundări sub gheaţă, scufundări la adâncime, scufundări cu rechini) există una pe care o preferi în mod special?

Cred că fiecare disciplină are ceva interesant şi aventuros şi aş prefera mai degrabă să nu aleg, ci să am posibilitatea de a le face pe toate.

Care şi unde a fost cea mai memorabilă scufundare?

Toate sunt memorabile: scufundarea la Britannic, scufundările cu marele rechin alb, prima mea scufundare sub gheaţă şi scufundarea speologică în peştera Eagle’s Nest din Florida.

Ai încercat o gamă largă de sporturi extreme în general. Ai considera scuba un sport extrem?

Scuba este un sport de agrement care se poate practica de aproape toată lumea, dar are, de asemenea, posibilitatea de a deveni un sport extrem atunci când este necesară o capacitate tehnică superioară.

Unde se clasifică scuba în topul „preferinţelor personale”? Ţi-a îmbogăţit viaţa în vreun fel?

Cu siguranţă mi-a îmbogăţit viaţa şi cu siguranţă aş clasifica scufundările dificile pe care le-am făcut în top 5 pe lista mea.

Unde ai vrea să te scufunzi în viitor?

Sper să mă scufund întreaga mea viaţă, dar nu am încă un nou proiect concret de scufundări.

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg