My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Jurnal de călătorie: Salonul de scufundări din Barcelona

Capitala Cataloniei este întotdeauna plăcut surprinzătoare, caldă şi îmbietoare la viaţă. Am ajuns în Barcelona undeva în seara zilei de joi, 10 martie 2011, pentru a fi prezent chiar de la primele ore de la deschiderea Salonului de Scufundări din Cornellá. Aflat pentru a treia oară la eveniment, am avut posibilitatea să observ, din perspectiva unui simplu vizitator, evoluţia pieţei scufundărilor recreaţionale din Spania.

Anul 2008, care a adus o schimbare radicală, un şoc în economia lumii, a avut impact şi în domeniul scufundărilor recreaţionale, printr-o scădere a activităţilor cluburilor şi firmelor producătoare, odată cu restrângerea cheltuielilor scafandrilor.

Cornellá, locul în care are loc salonul, este practic un oraş în sine, dar a fost deja alipit de metropola în creştere care este Barcelona. Deoarece am ajuns la expoziţie pe la ora 14, la câteva ore de la deschidere, numărul de vizitatori era mic, dar a crescut exponenţial după încheierea programului de lucru şi în zilele următoare, depăşind în final 12 000 de vizitatori.

Numărul de standuri a fost ceva mai redus decât la ediţia din 2010 şi s-a datorat probabil  „luptelor” locale de acaparare a pieţei scufundărilor, respectiv programării evenimentului  Dive Travel Show cu doar o săptămână înainte, la Madrid. Chiar şi în aceste condiţii salonul a fost foarte bine populat de expozanţi: multe centre de scafandri recreaţionali şi  comerciali din Spania, multe agenţii de turism, plus câteva entităţi de renume: GEAS – Guardia Civil (Grupo Especial de Actividades Subacuaticas – un fel de poliţie militară maritimă şi subacvatică), DAN Europe – cu binecunoscutele cursuri specializate de prim ajutor scuba şi acvatic şi asigurări medicale, Cressi (după multe ediţii în care a lipsit, a revenit cu un stand mare şi impunător), FECDAS (Federaţia Catalană de Activităţi Subacvatice), Asociaţia Voluntarilor de la Protecţia Civilă L’Hospitalet, Valiant – cu binecunoscutele RIB-uri, standuri cu produse Bare, DUI, Poseidon, etc sau cu rebreather-e, echipamente moto şi nautice, o mică piscină pentru demo etc.

Echipamente şi accesorii pentru toate gusturile îţi provocau buzunarul la fiecare pas, tentaţia fiind foarte mare. Cei de la Cressi au venit cu ultimele lor noutăţi: patru noi modele de veste compensatoare cu un nou inflator (între care Air Travel, care se poate împături complet), cinci noi modele de costume (vezi colecţia Ultraspan şi Helioflex), două modele noi de detentoare şi un computer modular (Leonardo). Cei de la Lassive şi-au prezentat de asemenea noile tendinţe pentru costume, cu un design atractiv. Şi scufundările tehnice au fost bine reprezentate de mărci ca De Profundis, Casco Antiguo, Camaro,  Norteck, care au adresat nevoile acestei noi specialităţi în plină dezvoltare. N-a lipsit nici zona de iluminare subacvatică, cei de la Saga Dive prezentând numeroase noutăţi. Un echipament foarte interesant a fost cel prezentat de ANDI (American Nitrox Divers Inc.): o camera hiperbarică portabilă Flexi-Lite pentru două persoane.

O aulă spaţioasă a găzduit aproape non-stop pe parcursul celor trei zile diferite seminarii pe teme de interes general (ecologie, tehnic, medical, istorie etc).

Vizitatorii au avut posibilitatea de a face teste de scufundări în piscina instalată în cadrul expoziţiei. Numeroşi copii au primit aici „botezul” pentru scufundări, făcând prima încercare de imersie sub supraveghere profesionistă. Tot aici au avut loc demonstraţii de scufundare în apnee cu unii dintre campionii mondiali ai acestui sport.

DAN şi un centru local de recuperare şi investigări submarine au prezentat o nouă unitate de terapie hiperbarică, deschisă de curând în spitalul Moisés Broggi din Sant Joan Despí şi care întăreşte reţeaua de urgenţă a peninsulei spaniole.

Salonul a fost completat şi de expoziţia de echipamente retro, ca şi de cea de artă semnată de Marc Gimenez şi intitulată „Culorile apei”.

Aflată la 3-4 ore de zbor de România, cu o cultură latină şi o gastronomie bogată, cu o suprafaţă costieră impresionată, cu multe insule (arhipelagul Baleare şi Canare – grupurile cele mai mari şi cunoscute), cu câteva bio-rezervaţii şi o varietate deosebită de puncte de atracţie (de la viaţa subacvatică la epave şi peşteri), dar şi peste 1 000 de cluburi de diving, Spania rămâne un punct de referinţă care nu trebuie să lipsească din log book-ul niciunui scafandru, şi pe care o recomand personal cu căldură.

Autor invitat: Constantin „Costa” Benedic

 Mai multe fotografii aici

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg