My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Metoda cataneză la scufundări

Ca scufundător ai întotdeauna nevoie de ceva timp să te adaptezi unui nou centru, unei noi locaţii în care vrei să te bucuri de adâncurile albastre. Singurul loc în care am fost până acum şi nu am avut nevoie de niciun moment de adaptare a fost Scuba Diving School Catania, centru aflat în Aci Castello, Catania, Sicilia. Aici, atitudinea prietenoasă nu este doar un principiu înscris pe website, este regula de primire a celor care le calcă pragul. Toate interacţiunile cu cei doi instructori ai centrului pe care i-am întâlnit, Carmelo Mannino şi Giuseppe Reina, au fost cu senzaţia că suntem nişte vechi prieteni care revin în vizită, deşi era prima oară când îi întâlneam.

De altfel, acesta este şi principiul care i-a însoţit vreme de peste 10 ani membrii asociaţiei Scuba Diving School. Şcoala Scuba Diving Catania a devenit un succes datorită faptului că scufundările au fost utilizate ca un mijloc de a construi o relaţie de prietenie, de solidaritate între instructor şi student. Pe lângă oferirea de cursuri de scufundări, organizarea de excursii şi călătorii, şcoala oferă oamenilor posibilitatea de a agrega şi socializa, prin organizarea de reuniuni, vizionarea de filme şi alte activităţi similare. Toate acestea par a fi doar o extindere a principiului de bază în scufundări, de „buddy”,  de data aceasta la nivel de grup, şi a plăcerii de a merge în adâncuri, la scufundări, împreună.

Şcoala şi centrul de scufundări sunt amplasate în incinta Grand Hotel Baia Verde din Aci Castello, la numai câţiva kilometri de Catania. Situat chiar pe malul Mării Ionice, într-un golf natural din lavă care oferă o privelişte ce-ţi taie răsuflarea, hotelul pune la dispoziţia centrului şi piscina exterioară pentru diferite cursuri. Pentru scufundările de la mal, intrarea poate să fie destul de dificilă atunci când platformele de lemn nu sunt încă instalate, dar aceasta creşte doar doza de aventură. Scufundarea în golful din faţa hotelului porneşte de la o adâncime de 5-6 metri, pe un platou cu pante uşoare până la 13 metri, după care coborârea e mai abruptă, până la aproximativ 35 de metri. În această zonă există, într-o peşteră, un „presepe” (scena Naşterii Domnului – ieslea de Crăciun, după tradiţia catolică) creat de membrii Scuba Diving School în 2007, când au sărbătorit subacvatic sărbătoarea creştină.

Scufundările cu barca se fac din portul din Aci Trezza, localitatea vecină Aci Castello, în apropiere de Insulele Ciclopilor (Isole dei Ciclopi), unde legenda uriaşului cu un ochi Polifem pare să prindă viaţă doar privind stâncile care străpung apa. Toată zona este parc marin protejat încă din 1989.

Relieful subacvatic din zonă este vulcanic, unic şi fascinant, rezultatul întâlnirii dintre magma fiebinte şi apele mării. Fundalul marin are o mulţime de ravene, grote şi aflorimente stâncoase, care găzduiesc numeroase specii şi creează un peisaj în continuă schimbare, cu adâncimi diferite. Coralii gorgonieni, căluţii de mare, stelele de mare, murene, Nudibranhiatele mari şi numeroşii peşti coloraţi întregesc bogata lume dezvăluită scufundătorului, asemeni unei mări tropicale.

Şi descoperirile subacvatice nu trebuie să se oprească aici; pe o distanţă de câteva zeci de kilometri există numeroase locuri care merită explorate: peşteri, un canion („Gully”, de la Capomulini, cu un traseu spectaculos care ajunge pe una dintre ramuri la 60 de metri; un însoţitor experimentat este absolut necesar, atât pentru buna cunoaştere a locului, cât şi din cauza curenţilor puternici din zonă), o epavă (nava comercială „Terni” de la Capomulini, aflată la aproximativ 40 de metri), completate de sit-urile din  Siracuza, Mesina şi Taormina.

O caracteristică interesantă şi utilă, pe care nu am mai văzut-o nicăieri până acum, este robinetul cu supapă dublă de pe buteliile de aer ale centrului, supapă formată dintr-un DIN şi un Yoke dintre care puteţi alege, în funcţie de detentorul din posesie.

Preţul de listă pentru scufundări este de 35 euro pentru o scufundare de la mal, 50 de euro pentru una nocturnă şi acelaşi preţ se aplică şi pentru o scufundare cu barca. În preţ intră butelia (şi aerul aferent) şi greutăţile. Preţurile se reduc în cazul achiziţionării pachetelor de scufundări multiple. Toate detaliile despre preţuri sunt disponibile aici. Pentru scufundări este de preferat să luaţi legătura înainte cu centrul, via e-mail (limba engleză nu este o problemă, folosiţi-o cu încredere!).

Scuba Diving School este o asociaţie sportivă non-profit fondată în Catania, Sicilia, în decembrie 1989 şi are ca obiectiv principal diseminarea activităţilor de scufundări şi conexe. Aceasta este rezultatul fuziunii a două alte asociaţii, astfel încât istoria ei se extinde chiar mai mult în trecut. Pe parcursul existenţei sale, Scuba Diving School Catania a contribuit foarte mult la răspândirea scufundărilor în şcoli; câteva exemple includ colaborări cu organisme cum ar fi Institutul Nautic din Catania sau ITC Galileo Ferraris în Acireale. Şcoala a contribuit la răspândirea practicilor de scufundări în Gela, Mazara del Vallo, Comiso, Caltagirone şi Lentini, şi de la începuturile sale până în prezent peste 4000 de certificări au fost emise, cu un număr de foşti studenţi care şi-au deschis la rândul lor centre şi şcoli de scufundări.

Din 2010, Scuba Diving School este, de asemenea, un centru de instruire pentru instructori în conformitate cu ISDA (International Scuba Diving Academy), una dintre agenţiile de învăţământ la care face referinţă în metodologia de predare.

 

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Un comentariu la “Metoda cataneză la scufundări”

  1. Lydia Farmer says:

    24 dec 2011 at 17:35

    I love looking at underwater statues, but if I were ever to go underwater and see a statue like this one and many others I probably would have a heart attack. statues that are underwater just look creepy to me.

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg