My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Peşterile rechinilor care dorm

O locaţie care se cere măcar o dată în jurnalul de scufundări al oricărui pasionat, peşterile unde rechinii dorm se află în apropiere de Isla de Mujeres, la câţiva kilometri de ţărmul Cancun-ului mexican.

Locaţia a devenit faimoasă datorită lui Cousteau, deşi a fost descoperită în anii ’60 de un pescar local. Este accesibilă cu barca şi e deschisă scufundătorilor cu experienţă, curenţii fiind puternici, chiar dacă adâncimea tipică este de 20-30 de metri.

Principala atracţie o constituie evident posibilitatea de a observa de aproape rechinii care se odihnesc în cavernele formate de recif, cu o înălţime de 1 până la 3 metri. Acesta este un fenomen neobişnuit, ştiut fiind că rechinii au nevoie să se mişte constant pentru a putea respira. O posibilă explicaţie constă în faptul că acumularea de oxigen în spaţiile de sub recif îi ajută pe rechini să respire chiar şi staţionând, ba chiar se speculează că ar avea un efect narcotic pentru aceştia.

De obicei aici pot fi observaţi rechini doică, dar cei norocoşi pot prinde cu privirea şi rechini taur, galbeni sau cei cu vârful negru. Baracudele sunt de asemenea prezente în număr mare, ca şi numeroase alte grupuri de peşti.  

De reţinut că activitatea locală (pescuitul în principal) și uraganele din ultimii ani au afectat numărul de rechini care vizitează site-ul, reciful fiind de asemenea afectat.

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg