My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Plasă de siguranţă: DAN – Divers Alert Network

Încă de la începutul primilor paşi în lumea scufundărilor, în 2002, instructoarea mea (sâc sâc!) mi-a recomandat să am o asigurare medicală. Ea îmi spunea că, în afara faptului că este obligatorie, te scuteşte de multe cheltuieli substanţiale în cazul unor evenimente neplăcute. Pentru câţiva ani, am făcut nişte asigurări anuale, pe la diverse agenţii de profil. Pe atunci nu ştiam încă de Divers Alert Network (DAN); auzisem de această organizaţie, dar nu eram prea bine informat. Apoi, în 2007, când am trecut la nivelul PADI profesional, am făcut şi prima asigurare DAN. Dar, când am văzut cu adevărat beneficiile unei asigurări DAN? A fost anii trecuţi, în 2009-2010, în două ocazii, ambele la bordul navei de pasageri-expediţii Clipper Odyssey, unde lucrez din 2008  şi până în prezent.

Primul eveniment a fost în 2009, când un Divemaster (care făcea parte din staff-ul agenţiei de expediţii care închiriază nava în regim charter), după o scufundare recreaţională, a suferit un episod de boală de decompresie (cu toate că profilul din computerul său de scufundare era OK) undeva la nord de Noua Zeelandă-Australia. Nava a schimbat atunci itinerariul pentru a ajunge la cea mai apropiată insulă şi, de acolo, pacientul a fost transportat cu un elicopter până la un spital mai mare de pe altă insulă, şi aşa mai departe până la o cameră hiperbarică. Totul s-a rezolvat cu bine!

Al doilea caz a fost în 2010, într-o insulă din Polinezia Franceză. Un membru din personalul  charter-ului, Mike (ex-scafandru comercial şi Divemaster) a fost atins de o meduză (nu se ştie exact ce tip, dar… a fost una rea). Rezultatul? Probleme cardiace şi respiratorii serioase. Doctorul navei l-a trecut imediat pe oxigen şi calmante şi a decis evacuarea lui imediată. Alertată prin telefonul satelit, în mai puţin de două ore, un elicopter al marinei franceze l-a ridicat şi transportat în siguranţă pe pacient la un spital din Papeete, capitala Polineziei Franceze. Peste mai puţin de o săptămână, Mike a revenit la navă, cu aceeaşi energie şi acelaşi umor binecunoscut.

În ambele cazuri ambii pacienţi au avut asigurare DAN. Dacă nu ar fi avut acest tip de asigurare probabil că fie firma angajatoare, fie ei ar fi avut o notă „serioasă” de plată. Pe primul plan s-a pus evacuarea şi transportarea în siguranţă a pacienţilor la cel mai apropiat centru medical calificat. Partea birocratică, hârtiile… aveau timp să se clarifice după aceea.

Divers Alert Network este probabil cea mai cunoscută organizaţie non-guvernamentală care oferă asistenţă medicală calificată online, organizare de evacuare medicală, asistenţă în tratamentele hiperbarice, asigurare medicală şi legală, dar şi cursuri educaţionale de prim ajutor destinate scafandrilor şi non scafandrilor.

Cu cinci filiale internaţionale împărţite pe zone de acoperire (America, Europa, Japonia, Africa de Sud şi Asia Pacific), Divers Alert Network şi-a făcut deja un renume în stabilirea unor criterii de siguranţă în scufundările recreaţionale şi tehnice, recomandările făcute sub titulatura DAN fiind deja demult aplicate de către agenţiile de certificare în domeniu.

Toate aceste recomandări, oferite de medici calificaţi în domeniu, sunt bazate pe mulţi ani de studiu, pe adunarea şi analizarea de rezultate ale diverselor experimente hiperbare sau accidente în scufundări, fie ele în scuba sau freediving.

Filiala europeană a DAN îşi are sediul în Roseto, Italia, şi acoperă întreaga zonă europeană (şi protectoratele) plus întreaga zonă a Mării Mediterane (mare şi uscat), Marea Roşie, Golful Arabic, Etiopia şi Maldivele. DAN Europa oferă servicii telefonice în engleză, franceză, germană, italiană, olandeză şi spaniolă. O reţea de numere telefonice naţionale este disponiblă, din păcate România nu este (încă) inclusă pe această listă. Pentru urgenţe, numărul de access internaţional este: 0039 (0) 64 211 8685. Sediul din Roseto poate fi contactat la numărul 0039 (0) 85 893 0333, dar şi pe Skype: DAN_Europe_Foundation.

Cursuri
În sfera educaţională, DAN Europa oferă 10 cursuri diferite: Suport de viaţă de bază (Basic Life Support), Oxigen pentru primul ajutor în cazul accidentelor de scufundări (Oxygen First Aid for Scuba Diving Injuries), Oxigen pentru primul ajutor în cazul accidentelor de scufundări – curs avansat (Advanced Oxygen First Aid for Scuba Diving Injuries), Rebreather medical de oxigen (Medical Oxygen Rebreather), Oxigen pentru primul ajutor în cazul accidentelor acvatice (Oxygen First Aid for Aquatic Injuries), Primul ajutor în cazul rănilor provocate de vietăţi marine periculoase (First Aid for Hazardous Marine Life Injuries), Defibrilator automat extern pentru scufundări (Automated External Defibrillator for Scuba Diving), Evaluare neurologică la faţa locului pentru scufundători (On-Site Neurological Assessment for Divers), Furnizor de management al urgenţelor legate de scufundări (Diving Emergency Management Provider)/Respondent principal de scufundări (Diving First Responder) şi Specialist în caz de urgenţe legate de scufundări (Diving Emergency Specialist). Celelalte filiale internaţionale DAN pot oferi cursuri similare, în funcţie de unele reglementări aplicabile zonelor respective.
 
Structura informaţională a cursurilor este concepută pentru a fi accesibilă tuturor cursanţilor şi se bazează pe materiale video şi manuale de studiu, la care se adaugă partea practică (manechin, echipament de oxigenare şi de prim ajutor, etc) după caz.

Cursul de Suport de viaţă de bază (Basic Life Support) este recunoscut de către PADI (agenţie internaţională de certificare a scafandrilor care patroneaza şi Emergency First Response) şi, deci, este valabil pentru certificările de Rescue Diver şi superior.

Toate cursurile DAN sunt adresate atât scafandrilor (recreaţionali, tehnici, dar şi comerciali) cât şi non-scafandrilor, tehnicile de prim ajutor fiind în concordanţă cu reglementările internaţionale în domeniu.

În portofoliul de cursuri DAN pe care eu le ofer, momentan există următoarele cursuri disponibile: Basic Life Support şi First Aid, Oxygen First Aid şi First Aid for Hazardous Marine Life Injuries. În curând, alte câteva cursuri vor fi de asemenea disponibile.

Ca informaţie suplimentară, primele cursuri (opt la număr – DAN America) ca furnizor de servicii DAN le-am efectuat în februarie 2010 sub îndrumarea Dr. Pierre Guibor – DAN Reference Physician şi Instructor NAUI, pe când eram la bordul navei de expediţii-pasageri Clipper Odyssey, în apele Pacificului, iar în ianuarie 2011, în Key Largo, Florida – sub îndrumarea lui Tom Witmer – DAN Instructor Trainer şi PADI Platinium Course Director, am obţinut licenţa de Instructor DAN. Din februarie 2007 sunt de asemenea şi Instructor de Emergency First Response.

Asigurări
Asigurările DAN sunt împărţite pe trei categorii (Sport, Pro şi Club) plus un plan pentru Family. La rândul ei, fiecare din cele trei categorii are trei variante de asigurare: Bronz (Bronze), Argint (Silver) şi Aur (Gold).

Toate aceste variante de asigurare au preţuri diferite (între 59 euro/an pentru un Sport Bronze şi 265 euro/an pentru un Pro Gold de exemplu), în funcţie de necesităţile scafandrului şi opţiunile incluse în asigurare.

Pentru cei care îşi fac oricare dintre asigurările de scafandri DAN Europa accesând urmatorul link (eu fiind DAN Professional Partner) vor beneficia de reduceri la achiziţionarea ulterioară a cursurilor educaţionale DAN.

De asemenea, DAN Europa editează şi o revistă în format electronic (disponibilă pentru download-are, dar numai pentru membri), organizează şi un concurs de fotografie digitală şi, de asemenea, dispune de un magazin online de unde se pot achiziţiona diverse materiale educaţionale şi de prim ajutor şi nu în ultimul rând, organizează sau participă la seminarii internaţionale unde promovează siguranţa în scufundări.

Informaţii detaliate despre DAN Europa puteţi găsi accesând pagina lor web aici.

Şi nu uitaţi… preţul unei asigurări DAN Europa este infim faţă de beneficiile pe care le oferă. Ai viaţa, vacanţa, echipamentul şi liniştea asigurată ţie şi celor dragi ţie!

În orice caz, nicio asigurare medicală nu te scuteşte de obligativitatea şi responsibilitatea de a fi un scafandru prudent!

Autor invitat: Constantin „Costa” Benedic
Instructor DAN Europa # 187305

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg