My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Portrete de apneişti

Scufundările în apnee încep să se dezvolte şi în România, prin imboldul unei comunităţi mici, dar foarte active, în care Sergiu Şerban şi Alex Russu au pus multe eforturi, convingere şi dedicare. AIDA România, filiala locală a celei mai cunoscute organizaţii internaţionale de profil, a fost înfiinţată în 2012, an în care a avut loc şi prima participare în echipă a României la campionatul mondial de freediving de la Nisa.

Vă prezentăm mai jos câteva profile de apneişti, practicanţi şi susţinători activi ai comunităţii de freediving, care fac din scufundările în apnee o pasiune care le înfrumuseţează viaţa.

Adriana Bantu, freediver

Are 29 de ani, e din Bucureşti şi locuieşte de patru ani în Cipru. De aproape doi ani practică freediving, în special la Marea Mediterană, în Cipru. „Freediving-ul mă ajută să mă relaxez foarte mult, să mă cunosc mai bine pe mine însumi şi limitele pe care corpul meu le poate suporta. Este o combinaţie între sport şi relaxare,” explică Adriana.

A participat la AIDA Depth Games 2011, care a avut loc în Limassol, Cipru, şi unde a luat locul întâi pentru categoria Greutate Constantă (CWT), la fete. În septembrie 2012 a participat la Campionatul Mondial de Freediving pe Echipe AIDA 2012, din Franţa, la Nisa, unde împreună cu Sergiu Şerban şi Alexandru Russu, a reprezentat echipa României. Aici, Ada a stabilit două noi recorduri naţionale feminine: 30m CWT şi 75m DYN. Cea mai recentă participare a Adei a fost la jumătatea lui octombrie la AIDA Cyprus Depth Games 2012, în Limassol, unde a luat din nou premiul întâi cu un nou record naţional românesc – 34m CWT.

Va continua să practice freediving ca hobby şi se va scufunda „în limitele în care mă voi simţi bine şi în siguranţă. În freediving avansez cu paşi mărunţi dar siguri, adică după ce ajung să mă simt confortabil la o anumită adâncime încerc să mă scufund cu 1-2 metri mai mult”.

Sabin Bidian, freediver

Are 32 de ani şi e din Timişoara. Practică scufundările în apnee de un an şi crede că obţine, astfel, „o libertate pe care nu o poţi întâlni în altă parte şi descoperirea lumii subacvatice”. Va continua să practice acest sport „numai când  prietenii sunt foarte insistenţi să ne dăm la fund:)”.

Adrian Lică, freediver

Are 37 de ani, e din Bucureşti şi a acumulat deja o experienţă bogată în scufundări: „Am început iniţial să mă scufund cu echipament SCUBA acum 5 ani şi am urmat câteva cursuri şi brevetări, aşa am luat contact cu comunitatea diver-ilor din România.

Pe la începutul lui 2010 a început să se strângă un grup de oameni interesaţi de freediving, Sergiu fiind catalizatorul. Tot atunci s-au ţinut primele cursuri şi s-a demarat înfiinţarea asociaţiei ARDA; cam asta a fost şi perioada în care am început să practic freediving-ul cu adevărat, aşa bălăceli în 3-4 metri de apă fac de pe la 10 ani,” ne-a explicat Adrian. Întrebat ce obţine practicând freediving, spune că foarte multe, dar, dacă ar fi să se rezume la un singur „lucru” ar spune Relaxare, pentru că „nu poţi practica freediving-ul dacă eşti tensionat fizic şi mental; trebuie să pluteşti prin apă fără efort, nu să te lupţi cu ea şi, pentru asta, trebuie să-ţi relaxezi mintea şi pe urmă corpul.

Va continua să practice scufundările în apnee de câte ori va avea ocazia. „Lumea subacvatică este fascinantă şi sunt atâtea locuri frumoase de explorat şi atâtea de văzut. Îmi place şi latura recreaţională cu plimbări printe recifuri şi peşti coloraţi şi latura sportivă în care pot să văd ce limite am şi să mă antrenez să le depăşesc”, ne-a explicat Adrian.

Bogdan Mitoc, freediver

Are 36 de ani, vâlcean adaptat de peste zece ani la Bucureşti. Practică, „organizat şi «metodic»”, de trei ani scufundările în apnee. „Freediving-ul a început să mă atragă prin faptul că mi-a oferit cheia către o altă dimensiune, o dimensiune interioară. Când faci freediving te simţi cu adevărat liber,” explică Bogdan atracţia pentru scufundări.

Face antrenamentele în piscină, la Bucureşti, disciplinele de adâncime le practică fie la Marea Neagră, fie „în ieşirile cu băieţii la Marea Roşie,” după cum ne-a povestit. „Eu sper să îmi învăţ şi copiii să facă freediving, probabil voi face freediving până îmi va permite vârsta şi sănătatea. Odată ce ai coborât mai jos de câţiva metri nu o să uiţi prea curând experienţa, durează doar o secundă să te schimbi complet, sunt momente în care simţi că barierele mentale şi fizice sunt depăşite şi începi să te redefineşti.

Mihai Vigariu, freediver

Are 28 de ani, craiovean venit în Bucureşti de aproape zece ani. Deşi poate neaşteptat venind de la un programator, descrie cu emoţie ce înseamnă experienţa de freediving: „Bucurie subită. Apare o stare de zâmbet în tot corpul când te întâlneşti cu diverse vietăţi subacvatice, şi când, pur şi simplu, parcă simţi că eşti şi tu parte integrantă cu marea. Este sublim să poţi înota laolaltă cu bancuri imense de peşti, sau să ţii ritmul cu o broască ţestoasă; nu mai punem la socoteală că dacă ai ocazia să treacă nişte delfini, şi să te primească în gaşca lor, ajungi instant hipnotizat, şi întreaga fiinţă îţi vibrează la frumuseţea acestor mamifere.” Altfel spus, pentru el scufundările înseamnă relaxare, „în primul rând, vin mult mai aproape de mine, ştiu că sună ciudat, însă asta se întâmplă. Există şi un slogan în lumea scufundărilor: «The scuba diver dives to look around, the freediver dives to look inside». (n.a. «Scafandrul se scufundă pentru a privi împrejur, scufundătorul în apnee se scufundă pentru a privi în interiorul său. »)

A participat la diverse competiţii organizate de Freediving România, „care au avut rostul de a ne pune în postura unei competiţii reale, pentru a simţi ce înseamnă să îţi controlezi emoţiile, să te confrunţi cu orice gând care îţi apare, şi scopul final să fii relaxat complet.

Lucrează la tehnici de egalizare, să îşi îmbunătăţească tehnica de înot şi „cel mai important pentru mine, să reuşesc să ating stări de relaxare cât mai adânci şi mai îndelungate. Ca şi formă, mai mult recreaţională, însă pe viitor, în funcţie de rezultate, îmi rezerv şi o portiţă de a participa la vreo competiţie.

Cel mai recent eveniment la care au participat freediver-ii români a fost Sofia Freediving Cup 2012 din Bulgaria, pe 17 şi 18 noiembrie 2012. Echipa noastră a fost formată din şase atleţi: Ilhan Baobec, Adrian Lică, Bogdan Miţoc, Sergiu Şerban, Traian Văduva, Mihai Vigariu. Adrian Lică a realizat cu această ocazie un nou record naţional masculin cu 107m DYN (Apnee Dinamică Asistată).

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg