My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Premieră scuba: ANDI a intrat în România

O nouă agenţie de brevetare scuba a intrat pe piaţa autohtonă, în 2012 având loc în România şi primele cursuri de scafandri tehnici sub licenţa ANDI Internaţional, care vor continua şi în cursul acestui an (2013).

Scufundările tehnice sunt o ramură a scufundărilor recreaţionale, care se adresează unei anumite categorii de scafandri – celor care înţeleg pe deplin şi îşi asumă riscul acestui tip de scufundări (adâncime, timpi de decompresie, amestecuri de gaze, penetrări în spaţii închise etc.). Scafandrii tehnici sunt dispuşi la o pregătire teoretică şi practică cu mult peste nivelul recreaţional şi la un efort financiar şi fizic peste limitele recreaţionale (echipamente, gaze, cursuri etc.).

Dar satisfacţiile obţinute fac aceste eforturi să merite înzecit: scufundările au un grad sporit de siguranţă, cu mult peste nivelul recreaţional, iar locurile de scufundare la care scafandrii tehnici au acces sunt departe (în adâncime şi complexitate) de înghesuiala sau de „simplitatea” celor recreaţionale.

Cursurile ANDI se diferenţiază de alte sisteme de predare a scufundărilor tehnice prin câteva avantaje cheie:

- o metodă mai profundă de abordare a teoriei gazelor şi a scufundărilor;
- diferenţierea nivelelor de certificare atât în funcţie de amestecul de gaze şi timpii de decompresie, cât şi în funcţie de complexitatea echipamentului (nivele ANDI de la 1 la 5);
- flexibilitate în abordarea scufundărilor prin stimularea gândirii logice în planificarea teoretică şi practică a imersiunilor.

Înfiinţată în 1988, ANDI a introdus o serie de noutăţi pe piaţa scufundărilor tehnice, fiind prima agenţie care a introdus Nitrox-ul în scufundările recreaţionale, termenul de „SafeAir” şi standarde mai exigente de puritate a gazului.

Între priorităţile ANDI se numără, pe lângă cursurile pentru scufundări tehnice (adâncime/gaze, cave), rebreather-e şi amestecuri de gaze, cursuri pentru scafandri recreaţionali şi cursuri de prim ajutor.

În România s-au predat mai multe cursuri pentru scafandrii tehnici: ANDI Complete SafeAir User L2, ANDI Technical SafeAir Diver L3, ANDI Technical TriMix L3.

Pentru participarea la cursurile tehnice, adică cele care necesită decompresie şi amestecuri de gaze (ANDI TSD L3 şi TTM L3), scafandrii trebuie să posede:

- un certificat Nitrox Avansat (cu decompresie, IANTD de exemplu);
- sau certificat ANDI CSU L2;
- un minim de 50 scufundări în logbook (în condiţii similare Mării Negre);
- în plus, o cerinţă personală suplimentară: certificat medical semnat de medicul în medicină hiperbară Bogdan Cristian Ion.

Antrenamentele sub apă s-au desfăşurat în perioada iulie-octombrie 2012, în diferite locaţii: Casino Constanţa, portul Agigea, Eforie Sud/epava Medy, epavele de la dig (Paris, You Xiu sau Sadu) şi, bineînţeles, punctele forte de atracţie de pe litoralul românesc – epavele distrugătorului Moskva şi submarinului SC-213, situate în largul Mării Negre la adâncimi de -45m şi respectiv -32m.

Pregătirea teoretică a inclus parcurgerea manualelor aferente şi testele finale precum şi discuţii pe teme tec (aproape interminabile:), căci subiectul scufundărilor tehnice este extrem de vast şi cu foarte multe opinii pro şi contra) şi planificări amănunţite pentru scufundările ce urmau să fie realizate.

Partea practică a constat în excerciţiile specifice scufundărilor tehnice: schimb de stage(-uri) între parteneri, recuperări de stage din înot sau static, lansare SMB, drill-urile pentru „out-of-air” şi „shutdown valves”, hovering-ul în poziţie cât mai aproape de orizontală în static/înot, deplasare înainte-înapoi şi întoarceri pe loc, înot fără mască dar în contact cu buddy-ul, configurarea corespunzătoare a echipamentului şi verificările înainte de scufundare, pe parcursul coborârii şi la urcare etc.

La unele antrenamente am folosit camera video subacvatică pentru a putea apoi comenta şi corecta excerciţiile făcute sub apă.

Gazele folosite în diverse combinaţii, conform planificărilor, au fost: aer, EAN25, EAN27, EAN50, O2-100% şi Trimix (O2/He/N) cu un număr de maxim 3 cilindrii (duble + 2 stage-uri). Timpii de fund („bottom time”) au fost calculaţi astfel încât să se respecte toate procedurile de siguranţă cerute de standardele scufundărilor tehnice.

Aşa cum este tipic, în Marea Neagră condiţiile de scufundare au variat de la foarte bune la destul de dificile (curenţi, temperaturi în aer de +30°C, iar la adâncimea de -45m de doar +7°C, vizibilitate de la +10m la redusă spre zero etc.), dar toate acestea au validat suplimentar eficacitatea cursurilor şi a antrenamentelor, ducând în final la scafandri mai buni şi mai stăpâni pe situaţie.

Datorită condiţiilor meteo sau a disponibilităţii cursanţilor (unii venind de la distanţe mari din ţară), unele cursuri vor fi continuate şi terminate în sezonul 2013.

La curs au participat următorii scafandri: Gabi Ungureanu (certificat ANDI TTM L3), Ciprian Enaru (certificat ANDI TTM L3), Mihai Codreanu (ANDI TTM L3, în desfăşurare), George Nicoalescu (certificate ANDI CSU L2 şi TSD L3; ANDI TTM L3, în desfăşurare), Costel Zavelca (certificat ANDI CSU L2; ANDI TSD L3, în desfăşurare), Sorin Savastre (certificat ANDI CSU L2; ANDI TSD L3, în desfăşurare).

Pentru a veni în sprijinul dezvoltării scufundărilor tehnice în România, un forum dedicat exclusiv scafandrilor tehnici a fost dezvoltat online din luna septembrie 2012. Forumul este la început de drum, cu un număr mic de membri, deoarece numărul scafandrilor tehnici în România este încă destul de redus. Comunitatea are însă potenţial de dezvoltare considerabilă în următorii ani, pe măsură ce tot mai mulţi scafandrii aleg să treacă, într-un cadru formal şi sigur, de limitele tradiţionale recreaţionale. Epavele de pe litoralul românesc al Mării Negre, peşterile şi lacurile de adâncime oferă un cadru optim pentru antrenamentele tehnice corespunzătoare nivelului dorit. Iar atunci când merg în vacanţe scuba în diverse locuri din lume, ei vor putea să-şi folosească experienţa acumulată la noi în ţară în scufundări tehnice care cu siguranţă vor ocupa un loc aparte în logbook-urile lor.

Informaţiile furnizate pe forum vizează scufundările tehnice (epave, teorii despre gaze, proceduri, echipamente etc.) precum şi informaţii despre scafandri utilitari şi comerciali, medicină, fitness etc. Pentru încurajarea celor curioşi în legătură cu scufundările tehnice pe forum se pot înscrie şi scafandri recreaţionali care au o minimă certificare (Advanced Open Water şi Nitrox Basic). Fiecare înscriere este aprobată individual pe baza documentelor scanate trimise administratorului.

Informaţiile în flux rapid vor fi prezentate într-un blog nou, Scuba TecRec România, precum şi pe pagina de Facebook a grupului OmnisMares.

Pentru informaţii suplimentare despre cursurile de scafandri tehnici sau orice altă întrebare în domeniu, nu ezitaţi să mă contactaţi via email sau telefonic (atunci când sunt în ţară).

Ape liniştite!

Autor invitat: Constantin „Costa” Benedic
ANDI TSI/TTM L3 Instructor #8347
ANDI TMD L5 diver
DSAT Tec 40-45-50 Instructor #976872
TDI Adv. Nitrox Instructor #15172
PADI MSDT +17 Spec. & EFR Instructor #976872
DAN Eu Instructor #187305
OmnisMares.com
T101.ro 

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg