My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Prima competiţie de freediving din România

Începutul lui aprilie a găzduit prima competiţie de freediving organizată vreodată în România – Romanian Freediving Challenge 2014. Competiţia, pusă la punct de Freediving România şi AIDA România, cu sprijinul întregii comunităţi de freediving, s-a desfăşurat la piscina Complexului Olimpic „Sydney 2000” din comuna Ciolpani, sat Izvorani, lângă Bucureşti, şi a fost o competiţie cu ranking internaţional AIDA.

Cele trei probe la care au participat 27 de atleţi (3 fete şi 24 băieţi) din patru ţări (România, Cipru, Serbia şi Ungaria) au fost: Apnee Statică (STA), Apnee Dinamică Neasistată (DNF) şi Apnee Dinamică Asistată (DYN).

Romanian Freediving Challenge 2014

Evenimentul s-a deschis vineri, 4 aprilie, zi dedicată înscrierii oficiale în concurs a participanţilor, antrenamentului oficial şi cursului de siguranţă/safety. Sâmbătă, competiţia a început dis-de-dimineaţă cu înscrierea altor participanţi, urmată de proba de static, proba de apnee dinamică neasistată, o scurtă pauză de prânz şi ultima probă, cea de apnee dinamică asistată.

În intervalul în care cei patru arbitrii din România/Franţa, România/Danemarca şi Serbia calculau punctajele şi realizau clasamentele, a avut loc un meci de hockey subacvatic cu două dintre sportivele echipei naţionale a Franţei. Participanţii şi-au pus căşti speciale ca la polo pe apă, s-au înarmat cu o crosă specială, s-au împărţit în echipe şi o mare „păstrăvăreală” a avut loc în încercarea de a marca gol cu pucul în partea echipei adverse, totul întâmplându-se în apnee.

După realizarea clasamentului a avut loc ceremonia de premiere, cu înmânarea medaliilor şi a premiilor, podiumul fiind în întregime românesc la fete şi internaţional la băieţi. Câştigătorii îi găsiţi aici. După premiere a urmat fotografia de grup, cu care competiţia s-a încheiat şi a venit momentul petrecerii de seara.

La sfârşitul zilei a avut loc în Centrul Vechi atât petrecerea de după concurs, cât şi petrecerea anuală a comunităţii freediving-ului autohton, devenită tradiţie de acum. S-au „decernat” tradiţionalele diplome cu titluri haioase, tricouri pictate manual, toate în ideea încurajării practicării freediving-ului, oferind astfel un motiv comunităţii de a trage linie şi a se bucura de un nou an de performanţe şi autodepăşiri.

Sergiu Șerban

MyDive.ro a stat de vorbă cu Sergiu Şerban, preşedintele Freediving România şi membru fondator AIDA România, iar în cadrul concursului competitor şi organizator, despre însemnătatea acestei prime competiţii organizate la noi: „Primul concurs de freediving din România a creat în primul rând un precedent necesar pentru dezvoltarea pe termen lung a comunităţii, adăugând aspectul competitiv pe care îl aduc competiţiile de bazin sau adâncime. Cele câteva rezultate foarte bune, atât la masculin cât mai ales la feminin, am speranţa că vor motiva cel puţin o parte din cei care au fost prezenţi ori doar au auzit de competiţie ulterior în a se antrena regulat pentru a-şi depăşi recordurile personale şi, de ce nu, cele naţionale – recordurile sunt aici pentru a fi depăşite.

Freediving România se va implica activ şi în continuare pentru dezvoltarea freediving-ului în România, recreativ cât şi competiţional, intenţia noastră fiind să organizăm cel puţin un concurs anual de bazin, în ţară şi unul de adâncime, împreună cu o organizaţie «soră» din familia AIDA.

Alexandru Russu

Venit tocmai din Franţa pentru a arbitra, Alexandru Russu, membru fondator AIDA România, a declarat pentru mydive.ro despre Romanian Freediving Challenge 2014: „Acest eveniment a fost gândit ca un mariaj de dimensiuni complementare: dimensiunea formală în care introducerea competiţiilor AIDA în ţara noastră marchează intrarea României în circuitul mondial de freediving şi deschiderea ranking-ului internaţional pentru publicul larg; şi dimensiunea de eveniment social major care strânge o dată pe an comunitatea română de freediving din toate colţurile lumii favorizând crearea de relaţii autentice între indivizi după modelul comunităţii internaţionale AIDA. Experienţa mi-a arătat că motivaţia de-a avea un rezultat în ranking-ul mondial se estompează în faţa relaţiilor interumane şi reprezentanţii unui sport individualist prin excelenţă ajung să creeze una dintre cele mai altruiste comunităţi pe care le-am cunoscut. În spatele metrilor şi secundelor, scopul şi însemnătatea competiţiei rezidă în relaţiile interumane ce se crează. Acesta este mesajul pe care mi-aş dori să-l transmit celor 24 de noi freediver-i care au participat la competiţia noastră şi în special celor care nu au participat din motive de «performanţe»! Următoarea ediţie – aprilie 2015!

Adriana Bantu

Adriana Bantu, campioana absolută la feminin la aceasă ediţie a Romanian Freediving Challenge a declarat pentru MyDive.ro: „Prima competiţie de freediving organizată în România, a fost peste aşteptări atât din punct de vedere al organizării, cât şi al premiilor. Mă bucur că am reuşit să ajung în ţară şi să văd mult mai mulţi freediver-i români decât am cunoscut acum 2 ani, când s-a înfiinţat AIDA România. Emoţii am avut în timpul competiţiei, cum am de altfel în orice altă competiţie, pentru că este uşor să greşeşti dacă îţi pierzi un pic concentrarea. Mai mult decât locul întâi mi-am dorit foarte mult să reuşesc să ating 125m în DYN şi 75m în DNF, care erau distanţele maxime realizate în timpul antrenamentelor până în acel moment. Pentru proba de STA mi-aş fi dorit să depăşesc 6 minute pentru a lua recordul naţional absolut, însă nu a fost să fie în România, ci o săptămână mai târziu în Cipru, când am reuşit să ajung la 6’34’’. Atmosfera din timpul competiţiei a fost foarte plăcută şi m-am simţit cumva ca acasă. Mi-a făcut mare plăcere să cunosc mai mulţi membrii ai comunităţii de freediving din România, toţi nişte oameni deosebiţi pe care abia aştept să îi reîntâlnesc la următoarea competiţie sau poate, să sperăm, un antrenament de adâncime în Marea Mediterană.

În ceea ce priveşte clasamentul masculin, situaţia este împărţită în funcţie de ce se ia în considerare. În clasamentul oficial AIDA, cu un punctaj cumulat al celor trei probe, campion este Marian Deciu, care a declarat pentru MyDive.ro: „Experienţa de la concurs a fost a doua de acest gen, prima fiind în toamna anului trecut în Sofia. Chiar dacă, evident nu am o experienţă bogată în direcţia asta, totuşi vă pot spune că organizarea concursului şi locaţia au fost foarte bune, chiar surprinzător de bune pentru un debut al freediving-ului românesc în acest domeniu. Personal m-am simţit excelent, atât pentru că ne-am strâns toţi laolaltă, cât şi datorită rezultatelor pe care le-am obţinut la două din probe şi care au fost pentru mine «personal best»-uri: la DNF 94m şi la DYN 129m. Din păcate, la static nu m-am putut relaxa suficient nici înainte şi nici în timpul probei, am ajuns târziu la bazin şi am intrat printre primii, dar a contat experienţa pentru că am învăţat pe pielea mea cum ar trebui să abordez proba asta şi să dau importanţa cuvenită relaxării prealabile. Asta nu înseamnă că m-am relaxat prea mult la DYN sau DNF, emoţii au fost destule… Ştii cum e… timpul petrecut cu prietenii care împart aceeaşi pasiune este minunat şi asta a contat mult. De obicei spui dacă e apă şi soare totul e perfect! Acum concursul ăsta a făcut o zi de furtună şi ploi una dintre cele mai frumoase de anul ăsta până acum… lol şi m-a făcut să cred că următoarea ediţie va fi ceva extraordinar.

Marian Deciu (stânga), Adrian Sandu (centru)

În schimb în clasamentul Romanian Freediving Challenge, calculat cu un punctaj cumulat al celor mai bune două probe, campion masculin absolut este Adrian Sandu, care a împărtăşit cu MyDive.ro ce a înseamnat pentru el această competiţie: „Este un proiect devenit realitate, realizat din munca voluntară şi pasiunea depusă de organizatori. Mă bucur nespus că mica comunitate de freediving a ajuns în final la o «masa critică» şi s-a putut organiza astfel primul eveniment de acest gen în România. Sper ca această competiţie să fie prima ediţie a unui eveniment recurent anual care cu timpul va atrage cât mai mulţi participanţi din ţară şi de peste hotare. M-am simţit excelent, înconjurat de prieteni şi de oameni faini cu deschidere către natură şi atraşi de explorarea subacvatică în cea mai veche şi pură formă existentă: cea a scufundărilor libere. Cât despre rezultate, performanţele vin cu timpul prin antrenament susţinut. În competiţie e mult mai greu să atingi vârfurile de perfomanţă din antrenament când eşti perfect relaxat.

De menţionat că, din culise, întregul efort al organizatorilor şi al tuturor celor care au ajutat, cu mic şi cu mare, s-a văzut foarte limpede, la fel de limpede ca apa bazinului în care s-au desfăşurat probele de freediving. Feedback-ul a fost extrem de pozitiv, toţi participanţii au fost mulţumiţi şi au apreciat profesionalismul organizatorilor. Şi încă o dată s-a văzut că freediving-ul este mai mult decât un sport, este un liant care aduce oamenii aproape, îi uneşte şi scoate la suprafaţă ce este mai bun din fiecare.

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg