My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Record mondial la Nudibranhiate de apă rece?

Safari-ul cu Nudibranhiate din 2011, organizat de Centrul de scufundări Gulen, a avut un succes fenomenal. Un număr uluitor de 49 de specii de Nudibranhiate şi alte 7 Ophistobranhiate au fost identificate în timpul weekend-ului – într-o singură locaţie de scufundări.

Aşteptările erau mari pentru cei 16 participanţi din Norvegia, Suedia, Danemarca şi Insulele Feroe care s-au adunat la Centrul de scufundări Gulen, situat la nord de Bergen, în Norvegia, pentru a căuta Nudibranhiate în ultimul weekend din luna martie.

Organizatorii se îndoiau că e posibil să găsească mai multe specii decât anul trecut, atunci când participanţii au identificat un număr de specii considerat la momentul respectiv aproape imbatabil: 36 Nudibranhiate şi alte 4 Ophistobranhiate. Îndoielile lor au dispărut însă pe măsură ce Atelierul de Nudibranhiate a progresat – iar chiar şi cei mai optimişti au fost surprinşi de rezultatul final.

O descoperire ştiinţifică de senzaţie

După patru zile de scufundări la minunatul recif de la Gulen Dive Resort, un uimitor număr de 49 de specii de Nudibranhiate şi alte 7 Ophistobranhiate au fost documentate şi colectate – inclusiv două specii care nu au fost vreodată observate în apele norvegiene.

Niciodată până acum nu au fost documentate atât de multe specii în Norvegia, într-un singur loc. Găsirea a două specii care nu au mai fost văzute înainte în apele norvegiene şi a uneia care nu a mai fost documentată de 140 de ani nu poate fi decât o descoperire ştiinţifică de senzaţie.

Fotografii subacvatici Thorbjørn Rusnes şi Erling Svensen au găsit o nouă specie fiecare – o Goniodoris castanea şi o Onchidoris oblonga.

În afară de aceste observaţii spectaculoase, rara Tritonia lineata a fost documentată pentru prima oară din 1878 în Norvegia, iar neobişnuitele specii Onchidoris depressa şi Colpodaspis pusilla şi-au făcut, de asemenea, apariţia. Mulţi dintre scafandrii participanţi au găsit şi alte specii rare.

Proiectul Nudibranhiatelor

Ca şi în cazul Safari-ului cu Nudibranhiate de anul trecut, oamenii de ştiinţă Jussi Evertsen şi Torkild Bakken de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnică (NTNU) au fost responsabili de atelier. Ei au fost din nou impresionaţi de multitudinea de specii găsite la reciful de la  Centrul de scufundări Gulen şi au dus înapoi o serie de specii pentru introducerea de bare de codificare pentru ADN şi pentru clasificare.

Cei doi oameni de ştiinţă conduc, încă din 1997, un proiect numit „Nudibranhiatele Coastei norvegiene” şi sunt printre cei mai experimentaţi din lume în domeniul lor.

Pe site-ul proiectului lor aceştia au publicat o listă a tuturor speciilor documentate până în prezent în urma Safari-ului cu Nudibranhiate. Munca de cercetare este încă în curs şi mai multe specii noi ar putea chiar apărea – multe specii ciudate, care vor trebui investigate în continuare, au fost deja găsite.

Participanţii au avut acces întregul weekend la stereoscoape şi literatură despre Nudibranhiate pentru a ajuta la identificarea şi studiul în detaliu al exemplarelor colectate. Un flux constant de subiecte a fost pus sub microscoape şi nu a durat mult până când, printre strigătele de încântare ale oamenilor de ştiinţă, o specie rară apărea.

La nivel înalt

Safari-ul cu Nudibranhiate este, în principiu, pentru toată lumea, indiferent de experienţă sau educaţie. Întâlnirea din acest an a avut loc, totuşi, la un standard foarte ridicat: au participat nu mai puţin de patru biologi marini şi mai mulţi dintre cei mai buni fotografi subacvatici norvegieni. Printre cei din urmă se numără Erling Svensen, cunoscut pentru fotografiile din excelenta carte „Peşti de mare şi nevertebrate din Europa de Nord”, care este o lectură obligatorie pentru toţi scafandrii interesaţi de biologie marină.

Mass-media au fost, de asemenea, interesate de Safari-ul cu Nudibranhiate, şi mai multe ziare locale au scris despre acesta atât înainte, cât şi după ce a avut loc. Postul naţional din Norvegia NRK a publicat, de asemenea, un material; la fel a făcut chiar şi site-ul românesc mydive.ro (pentru articol vedeţi aici)!

Un habitat perfect

Reciful de la Gulen Dive Resort s-a dovedit a fi un habitat perfect pentru Nudibranhiate şi numărul de specii observate până în prezent este aproape imposibil de mare: apele norvegiene găzduiesc aproape o sută de Nudibranhiate diferite, dintre care aproximativ 30 sunt specii de apă adâncă. Faptul că participanţii la Safari-ul cu Nudibranhiate au reuşit să găsească mai mult de jumătate din toate speciile cunoscute şi aproximativ ¾ dintre acestea se aflau la adâncimi propice scufundărilor este un lucru incredibil – mai ales având în vedere că toate acestea s-au realizat la o singură locaţie de scufundări!

Un nou Safari cu Nudibranhiate a fost deja planificat pentru 2012, care va fi extins la patru zile datorită interesului mare. Notaţi-vă în calendar datele de 20-25 martie 2012, dacă sunteţi interesaţi! Va fi foarte interesant de văzut dacă există şi mai multe specii care aşteaptă să fie descoperite…

 Autor invitat: Christian Skauge

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg