My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Scufundări cu rechini balenă în Mozambic

Cine îşi doreşte o doză mare de scufundări spectaculoase alături de giganţii şi blânzii rechini balenă are o soluţie foarte simplă la dispoziţie: zona Tofo, la Oceanul Indian, în Mozambic. 

Zeci de rechini balenă pot fi întâlniţi într-o singură excursie pe mare, după cum ne-au povestit cei de la Diversity Scuba. Mark Whaley, managerul centrului, ne-a împărtăşit cea mai tulburătoare asemenea întâlnire din experienţa sa: „Cea mai impresionantă întâlnire pe care am avut-o cu rechinii balenă este probabil cea din timpul călătoriei spre un sit de scufundări, când am dat peste un grup de mai mult de 30 de rechini balenă şi manta care treceau prin acelaşi loc; toată lumea a decis de comun acord să abandonăm planul iniţial de scufundări la recif şi să coborâm cu aceste creaturi pe fundul nisipos, la o adâncime de aproximativ 14 metri, şi să rămânem acolo cu giganţii care veneau să ne arunce o privire şi să se joace cu bulele de aer – aceasta este întâlnirea mea cea mai preţioasă!” 

Tofo e situată în una dintre zonele cu cea mai densă populaţie de rechini balenă de pe planetă, permiţând întâlniri cu impresionantele creaturi de-a lungul întregului an. Cea mai bună perioadă pentru aceste întâlniri este cea de vară, din octombrie până în aprilie. 

Diversity Scuba organizează atât excursii de diving, cât şi de snorkeling, peste 2 000 de turişti venind aici special pentru aceste programe în fiecare an. O excursie de snorkeling pentru a întâlni marii giganţi durează aproximativ două ore. „Realizăm o sesiune de informare completă cu DVD înainte de fiecare excursie. Dar în general regulile sunt următoarele: staţi la 3 metri depărtare de cap şi la 4 metri depărtare de coada rechinului balenă. Nu-i blocaţi direcţia rechinului, altfel acesta se va scufunda. Nu-l stropiţi în faţă. S-a întâmplat des ca dacă oamenii se scufundă de la suprafaţă prea aproape, să-l determine şi pe rechin să se scufunde. Trebuie doar să fiţi relaxaţi şi liniştiţi,” explică Mark despre regulile întâlnirilor cu rechinii balenă. Cea mai importantă regulă în timpul întâlnirilor este însă să nu se atingă rechinii balenă pentru că astfel se îndepărtează mucusul protector de pe pielea acestora, ceea ce poate duce la infecţii grave. 

Turiştii pot petrece până la jumătate de oră alături de rechinii balenă. Se pot organiza, de asemenea, la cerere, excursii de scufundări, deşi snorkeling-ul este mai potrivit pentru a-i observa îndeaproape, având în vedere că aceştia înoată la suprafaţă sau imediat sub suprafaţa apei. 

Emoţionantele întâlniri sunt o regulă în zonă, fiecare dintre membrii echipei de la Diversity Scuba având propria poveste despre cele mai speciale momente: 

Am sărit în apă în timp ce un grup de cinci balene se hrăneau nebuneşte, apa parcă fierbea, guri mari căscate se ridicau din adâncuri «excavând» peşti micuţi, aripioarele bătând apa la suprafaţă. Cu alte ocazii un gigant blând devenea atât de curios că trebuia să înotăm încontinuu pentru a ne feri din calea-i în timp ce încerca să ne studieze mai îndeaproape.” – Mark Whaley 

Vreau doar să spun că am avut o experienţă extraordinară când am văzut în jur de 45 de rechini balenă într-o singură călătorie.” – Rafael Sidonio Mazivila 

Am avut o experienţă uimitoare când am văzut mai mult de 50 de rechini balenă într-o singură excursie: am avut 14 oameni pe barcă şi fiecare persoană avea câte o balenă şi încă puteam vedea vreo 30 sau mai multe înotând singure – aceea a fost una dintre cele mai minunate experienţe din viaţa mea şi m-a făcut foarte fericit.” – Rodriguez Bernardo Temoteo 

Lucrez la Diversity Scuba în Tofo ca Divemaster de mai mult de 3 ani şi în fiecare zi am scufundări şi experienţe diverse. Am văzut multe creaturi marine incredibil de frumoase: delfini norocoşi, manta şi rechini balenă. Am văzut multe dintre ele într-un singur loc, având şi dimensiuni variate. Cea mai frumoasă zi a fost pentru mine când am întâlnit o mulţime de balene cu cocoaşă în timpul unui safari, urmate de un rechin balenă care s-a apropiat de barcă.” – Ornelo A. Maunde 

Pe lângă rechinii balenă, Tofo este gazdă primitoare şi pentru imense manta de până la 7 metri lăţime, pentru balenele cu cocoaşă (în timpul iernii, din iunie până în septembrie), dar şi pentru ţestoase sau numeroşi delfini. Recifele din aceste ape calde ale Oceanului Indian oferă adâncimi care variază între 10 şi 40 de metri şi o multitudine de peşti care oferă scufundătorilor experienţe memorabile. 

Temperatura apei variază între 22°C iarna şi 28°C vara. Tofo e localizat pe coasta de sud-est a Mozambicului, fiind accesibil fie din capitala Maputo (după un zbor de 50 de minute), fie după un zbor de două ore din Johannesburg, Africa de Sud. Este bine de ştiut: românii care călătoresc în Mozambic au nevoie de viză, în timp ce cetăţenii români care tranzitează Africa de Sud în drum spre Mozambic au nevoie de asemenea de o viză de tranzit sud africană. 

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

2 comentarii la “Scufundări cu rechini balenă în Mozambic”

  1. Hi looks awesome, what are the chances of snorkeling with Manta? and when?

  2. Hi,

    Thank you for your interest! We recommend that you contact Diversity Scuba here http://diversityscuba.com/node/27 for more info about snorkeling with mantas in Mozambique!

    Best of luck!
    MyDive.ro

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg