My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Scufundări extreme la Marea Moartă

Marea Moartă oferă experienţe ieşite din comun pentru cei interesaţi să încerce nişte scufundări mai deosebite.

Având graniţa cu Iordania pe partea stângă, şi Israelul şi Cisiordania pe partea dreaptă, Marea Moartă este de fapt un lac sărat. Adâncă de până la 330 metri şi localizată la aproximativ 420 metri sub nivelul mării, aceasta este cea mai joasă mare şi una dintre cele mai joase zone din lume.

Uşor accesibilă din Ierusalim, după numai o oră de mers cu maşina, Marea Moartă este cunoscută ca o regiune turistică înzestrată cu ape bogate în minerale şi nămol potrivite diverselor tratamente pentru piele, dar şi pentru vremea însorită de-a lungul întregului an.  

Pentru a efectua scufundări aici e nevoie de pregătiri speciale şi cei interesaţi să încerce trebuie să fie capabili să care cel puţin 65 de kilograme de greutăţi şi echipament, şi să aibă cel puţin 50 de scufundări documentate. Condiţiile sunt necesare pentru că această mare este de 8 până la 10 ori mai sărată decât oceanul, ceea ce face aproape imposibilă scufundarea fără greutăţi adecvate şi, de asemenea, pentru că e nevoie de anumite abilităţi pentru această scufundare extremă. Salinitatea menţionată împiedică organismele acvatice macroscopice să se dezvolte în aceste ape (nu există niciun tip de vieţuitoare marine, numai bacterii) şi face necesară folosirea unui echipament special pentru scufundătorul interesat.

Programul, care este de fapt un pachet turistic, include o zi de instruire şi o zi de scufundări (miercurea şi joia), preţul acoperind şi cazarea şi mesele pentru cele două zile, o prezentare despre scufundările la Marea Moartă, transportul la şi de la hotel către locaţia de diving, o excursie cu maşini de teren pentru a explora împrejurimile Mării Moarte, o vizită la fortăreaţa Masada şi un tur al Ierusalimului vechi, dar şi servicii de spa şi relaxare.

În afara echipamentului obişnuit de scufundări, centrul de diving furnizează de asemenea o mască integrală care este absolut necesară pentru scufundările în Marea Moartă (salinitatea ridicată poate afecta ochii). La aceasta se mai adaugă şi celelalte beneficii incluse în pachet – un certificat special, un tricou inscripţionat şi un abţibild. Costul întregului pachet depăşeşte 1000 de dolari, dar detaliile despre preţul exact trebuie obţinute direct de la centrul de diving.

De ce ar merita toate aceste eforturi? Pentru că e ca şi cum s-ar face baie într-o mare de diamante, după cum spun cei de la Dead Sea Divers chiar pe prima pagină a site-ului lor. Cristalele de sare se găsesc pretutindeni, aduse la viaţă de lumina care pătrunde în apă. Dar imaginile vorbesc singure:

Temperatura apei variază între 18°C în ianuarie şi 28°-35°C în august. Vizibilitatea variază între 1 şi 20 metri.

Este interesant de menţionat că Marea Moartă se află între cei 20 de finalişti în competiţia pentru stabilirea celor mai noi 7 minuni ale lumii.

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg