My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Simte adrenalina cu rechinii din Africa de Sud

Fascinaţia pentru rechini se poate „potoli” în Africa de Sud, în provincia KwaZulu-Natal, unde Patrick şi Christa McEvoy, de la  Surf‘n Turf Tours, vă sunt gazde primitoare pe ţărmul Oceanului Indian. Rechinii pot fi observaţi atât la scufundări fără cuşcă, dar şi de la suprafaţă, la snorkeling.

Acţiunea se desfăşoară la reciful Aliwal Shoal, un areal marin protejat, localizat la aproximativ 5 kilometri de ţărm, cu o lungime de aproximativ 3 kilometri şi o adâncime ce variază între 6 şi 27 de metri. „Rechinii atât de variaţi, diversitatea vieţii marine şi epavele magnifice transformă fără dubiu Aliwal Shoal în una dintre cele mai bune locaţii de scufundări din Africa de Sud”, explică Patrick şi Christa pentru mydive.ro. Adaugă apoi că „acesta e probabil unul dintre puţinele locuri din lume în care oamenii intră în apă, nu ies, când apar rechinii!”.

Rechinii tigru, cei cu vârful negru şi rechinii fumurii (Carcharhinus obscurus) se găsesc în zona Aliwal Shoal de-a lungul întregului an, iar din iunie până în decembrie este sezonul pentru rechinii cu dinţi zimţaţi (Carcharias taurus), ca şi pentru rechinii arămii (Carcharhinus brachyurus), în timp ce din decembrie până în iunie este sezonul  rechinilor balenă şi al rechinilor taur (sau Zambezi cum sunt cunoscuţi în Africa de Sud). Rechinii chitară giganţi pot fi observaţi din noiembrie până în februarie. 

Vizita anuală a rechinilor cu dinţi zimţaţi  – pe care localnicii îi alintă „zdrenţăroşi” („Raggies”)  – este aşteptată cu nerăbdare de scufundători, care se bucură de întâlnirile cu aceşti rechini care sunt în mare inofensivi, docili şi relaxaţi. Scufundările alături de aceşti rechini sunt o foarte bună intoducere pentru cei care sunt temători. La o scufundare cu momeală vei simţi libertatea de a fi alături de aceste animale minunate fără limitarea cuştilor. E posibil să ai şi 20-30 de rechini cu vârful negru alături la o scufundare!” spune McEvoy.

Scufundările sunt organizate cu atenţie, ghidate de scufundători cu experienţă (aceştia efectuează cel puţin 30 de scufundări de instruire înainte de a ghida o scufundare cu rechini) şi însoţite de o prezentare a principiilor de siguranţă, comportamentului rechinilor şi a responsabilităţii scufundătorilor care participă la acest program. Patrick şi Christa McEvoy au povestit în detaliu pentru mydive.ro cum se desfăşoară o scufundare fără cuşcă cu rechini, care poate dura până la o oră:

Este evident că scufundările cu momeală şi fără cuşcă nu sunt pentru cei slabi de înger, dar oferă o aventură subacvatică exaltantă fără egal – o aventură pe care ţi-o vei aminti toată viaţa! Atât scufundătorii, cât şi cei care nu practică acest sport pot experimenta întâlnirile cu rechinii în sălbăticie. Scufundarea cu momeală este de suprafaţă, în curent, şi oferă oportunităţi de observare de pe barcă pentru cei care nu se scufundă.

O scufundare cu momeală pentru rechini tigru intră în categoria celor de mare risc pentru că scufundătorii se găsesc în apă alături de rechini într-o situaţie de hrănire. Chiar dacă rechinii nu se hrănesc de fapt, ei reacţionează la momeală şi cred că aceasta este mâncare. Se apropie de găleata cu momeală după ce percep mirosul acesteia. Ideea este să nu dai rechinilor hrana din recipient, aceasta menţinându-le interesul pentru o perioadă cât se poate de lungă.

Reuşita acestei scufundări depinde de vizibilitate, care trebuie să fie suficient de bună pentru ca recipientul cu momeală să fie observabil de la suprafaţă. De aceea e o scufundare de mică adâncime, între 5 şi 7 metri, şi astfel se poate observa şi de la suprafaţă.

Pentru a asigura apropierea de aceşti rechini minunaţi, scufundătorii trebuie să se menţină la adâncimea găleţii cu momeală. Scufundătorii care ajung la adâncime mai mare pot atrage atenţia rechinilor care pot să coboare de asemenea mai adânc, distrugând experienţa celorlalţi scufundători din grup “.

Ce spun cei doi McEvoy despre cât de periculos e să observi rechinii în mediul lor? „Rechinii sunt văzuţi de mase ca periculoşi şi agresivi şi noi toţi am avut emoţii la începutul training-ului pentru scufundări. În întreaga lume zilele când rechinii erau măcelăriţi în mod barbar pe motiv de ignoranţă sunt demult apuse. Este demonstrat: cu cât mai mulţi oameni sunt educaţi despre rechini şi comportamentul lor, cu atât cresc şansele supravieţuirii acestora”. Şi adaugă că există o serie de reguli care trebuie respectate pentru a participa la scufundările libere cu rechini pe care ei le organizează:

Scufundătorul trebuie să nu aibă nimic agăţat sau atârnând (trebuie să se asigure că toate furtunele, cordoanele şi SMB-urile sunt legate);

Nimeni nu trebuie să atingă vreun rechin;

Scufundătorii trebuie să-şi menţină o poziţie verticală şi să nu-şi agite mâinile;

Toţi scufundătorii trebuie să stea în grup pe partea opusă recipientului cu momeală – aceasta permite un acces uşor al rechinilor la momeală, iar pe de altă parte le asigură un traseu deschis de retragere.

Dacă te gândeşti la toate recomandările de a nu înota sau a nu te scufunda cu rechini aflaţi într-o situaţie de hrănire, prima întrebare care îţi vine în minte este câţi oameni iau parte la un asemenea program. Iar Patrick şi Christa McEvoy au un răspuns şi pentru această întrebare: „Aceste scufundări fără cuşcă sunt extrem de populare. Deşi este adrenalină la maxim, să vezi aceste animale magnifice şi graţioase de aproape impresionează de fiecare dată scufundătorul. Această experienţă uimeşte în egală măsură pe cei curajoşi ca şi pe cei tensionaţi sau chiar speriaţi!”.

Surf‘n Turf Tours oferă pachete predefinite pentru cei interesaţi de scufundări, dar pot veni, la cerere, şi cu oferte personalizate. Pe lângă scufundări, vizitatorii se pot bucura şi de celelalte atracţii ale Kwa-Zulu Natal, de la rezervaţiile naturale unde se pot întâlni crocodili şi hipopotami, până la rafting-ul aventuros sau chiar o bere în pub-ul aflat la cea mai mare înălţime din Africa.

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg