My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Start pentru un nou sezon de scufundări

Pentru că sezonul de vară se apropie, scafandrii de pretutindeni sunt încurajaţi să se pregătească să intre la apă. Şi, aşa cum avem tradiţia să curăţăm grădina primăvara şi să ardem toate ramurile uscate, tot aşa scafandrii trebuie să aibă grijă de mediul lor: lumea subacvatică. Cu diferenţa că ramurile uscate sunt un fenomen natural după sezonul de iarnă, în timp ce gunoiul găsit sub apă şi pe plaje reprezintă un fenomen „natural” pentru oamenii necivilizaţi.

Prin urmare, o organizaţie influentă cum este PADI, prin intermediul fundaţiei Project AWARE, încurajează voluntarii din întreaga lume să ia măsuri pe 22 aprilie şi să „ajute la protejarea mediilor subacvatice şi la sensibilizarea comunităţii în timpul Scufundării pentru Ziua Pământului.

În România, acest eveniment are loc în 2011 cu o săptămână mai devreme, pe 16 aprilie, deoarece în weekend-ul cu 22 aprilie noi sărbătorim Paştele. Evenimentul este organizat de BDODS Diving School, singurul centru de scufundări din ţara noastră atestat PADI, şi va avea loc în staţiunea Neptun de la Marea Neagră.

Adrian Bercea, manager al BDODS, a avut amabilitatea să explice în detaliu pentru mydive.ro modul în care centrul s-a implicat în organizarea acestui eveniment. „Ideea unui astfel de eveniment, cu scop ecologic, nu este a noastră. Am organizat şi am participat la multe evenimente similare organizate în trecut. Afilierea cu programul PADI «Dive for Earth Day» s-a concretizat din două motive: în primul rând, BDODS Diving School este singurul centru de diving din România acreditat PADI şi, în al doilea rând, am vrut să punem pe harta mondială a ecologizării şi ţara noastră.

Sâmbătă, 16 aprilie, toată lumea care iubeşte marea şi, mai presus de toate, un mediu înconjurător curat este binevenită să se alăture echipei BDODS şi prietenilor acesteia în staţiunea Neptun. De ce această locaţie? Adrian ne răspunde: „Anul trecut, acţiunile de ecologizare au fost efectuate în zona Eforie. Pentru anul acesta am ales o altă zonă. Recent am mers la scufundări în zona Neptun-Jupiter şi am observat că autoritatea locală pregăteşte plajele pentru un nou sezon. Dacă putem, dăm şi noi o mână de ajutor. Dorim ca aceste acţiuni să se repete şi vom alege şi alte zone în viitor.

Centrul furnizează întreaga logistică necesară pentru curăţarea mediului subacvatic (compresor, butelii, lest, etc), dar majoritatea scafandrilor care şi-a anunţat deja participarea va utiliza propriul echipament. „Avem în dotare echipamente speciale pentru ridicarea obiectelor grele de sub apă. Sperăm să nu fie nevoie, însă dacă vor fi identificate deşeuri de dimensiuni mari, avem în echipa noastră persoane pregătite şi brevetate corespunzător pentru manevre de marcare, ridicare şi transport”, ne spune Adrian.

Activităţile vor începe la ora 10 dimineaţa şi vor include o serie de scufundări pentru a curăţa zona digurilor, în timp ce pe ţărm, între scufundări, voluntarii vor putea să cureţe zona de plajă. „Sperăm să acoperim o suprafaţă cât mai mare şi să adunăm cât mai multe gunoaie”, e obiectivul zilei. Coordonarea tuturor acţiunilor se va face cu ajutorul echipei BDODS: un instructor PADI, doi Divemasters, doi Rescue Divers şi patru Advanced Divers. Chiar dacă scafandrii vor avea niveluri diferite de certificare, zona permite tuturor să facă cel puţin o scufundare, iar programul va fi proiectat pentru a realiza acest lucru.

Mai mult, concursuri cu premii şi surprize vor fi organizate pe mal pentru toţi participanţii, iar la sfârşitul zilei toată lumea va primi un certificat care va atesta public efortul şi iniţiativa acestora. Ziua o să fie în final una de distracţie şi relaxare petrecută la malul mării.

Adrian Bercea concluzionează: „Finalitatea acestui eveniment va fi marcată prin reportaje şi articole în mass-media locală şi naţională. Astfel, tragem un semn de alarmă celor care se pregătesc de un nou sezon estival. Pe de altă parte, marcarea acţiunii pe harta mondială a ecologizării atrage un plus de valoare pentru imaginea scafandrilor din România.

După eveniment, BDODS Diving School va participa la concursul de conservare „Sea the Change” al PADI, cu un clip al acţiunii desfăşurate. Concursul încurajează pe toată lumea să ia iniţiativa, indiferent cât de mic este gestul, în vederea protejării mediul marin, să filmeze un clip şi să îl înscrie în concurs. Câştigătorul va primi un premiu de 5000 de dolari, în timp ce PADI va dona încă 5000 de dolari fundaţiei Project AWARE.

Deci, scafandri din România (şi nu numai), luaţi-vă echipamentul şi participaţi  la această iniţiativă din 16 aprilie de la malul Mării Negre!

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

7 comentarii la “Start pentru un nou sezon de scufundări”

 1. Adrian Doanga says:

  06 apr 2011 at 10:00

  Acest articol este plin de minciuni de la un cap la celalalt. Centrul asta e infiintat in anul 2011 si este al 5-lea centru padi din RO.
  dle bercea, mintiti cu nerusinare. Care sunt instructorii acestei scoli si de cat timp sunt licentiati ?

 2. Mulţumim pentru timpul pe care l-aţi acordat citirii articolului nostru şi scrierii comentariului. Noi am verificat informaţia primită de la BDODS pe site-ul PADI utilizând aplicaţia acestora – Dive Shop Locator – şi singurul centru care a apărut ca acreditat PADI este BDODS (vedeţi aici: http://www.padi.com/scuba/locate-a-padi-dive-shop/default.aspx). Dacă dvs ştiţi alte centre acreditate PADI în România vă rugăm să ni le comunicaţi şi vom rectifica eroarea. De asemenea, am aprecia dacă ne-aţi detalia şi celelalte „minciuni de la un cap la celălalt” al articolului.

 3. Adrian Doanga says:

  07 apr 2011 at 08:38

  Exista un forum din care m-am documentat, ce stiu este ca anul trecut BDODC era NAUI, anul asta e PADI iar baietii aia de pe forum il cam iau la misto pe dl instructor, cica si-a luat brevetele pe spagi. Conform sursei mentionate, de la nivelul beginner cum era dl Bercea anul trecut in iarna pana la instructor, pregatirea dureaza in jur de 6 luni. Vad ca el a gasit o portita. Ma rog, nu e treaba mea dar miar place sa practic acest sport. Din pacate astia din romania se porcaiesc pe unde se prind.

 4. Buna ziua,

  BDODS Diving School a luat fiinta la inceputul anului 2010 sub standarde NAUI. In toamna anului trecut, BDODS a devenit PADI IRRA Member. Conform statisticilor PADI, in acest moment BDODS este singurul centru PADI ( membru activ si cu licenta re-innoita inclusiv pentru anul 2011 ) din Romania.

  Verificarea licentierii si a brevetarilor se poate face on-line, pe site-ul http://www.padi.com : BDODS Diving School – IRRA Member #22133 si Adrian Bercea – Open Water Scuba Instructor #280759

  In ceea ce ma priveste, as vrea sa mentionez ca primul brevet de scafandru obtinut dateaza inca din anul 2005. NU as vrea sa acuz de rea intentie pe nimeni ci poate daor de o informare eronata.

  Va asteptam cu drag sa participati la cursurile organizate de scoala noastra de diving, sa participati alaturi de noi la actiunile anuntate si sa ne insotiti in numeroasele excursii programate pentru acest an http://www.BDODSdivingschool.eu

 5. @Adrian Doanga: Înţelegem că este o problemă personală şi nu putem decât să vă respectăm opinia, aşa cum este ea. Cititorii judecă şi singuri:).

 6. @Adrian Doanga: Suspectăm că afirmaţiile făcute mai sus sunt la fel de reale ca adresa de mail inexistentă pe care am încercat să vă contactăm. Domeniul era însă real:).

 7. Pentru actiunea din 16 Aprilie, pentru cei care doresc sa ni se alature, propunem pentru cazare urmatoarele variante: 1. http://www.turistinfo.ro/neptun/cazare-neptun/apartament_private_suites-c64398.html
  2. http://www.turistinfo.ro/neptun/cazare-neptun/apartament_club_bosco-c40329.html
  3. http://www.turistinfo.ro/neptun/cazare-neptun/vila_ersan-c42781.html

  Ar fi frumos sa gasim un loc comun si pentru cazare. Daca hotarati ceva anume, anuntati in timp util.

  Ape limpezi si linistite !

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg