My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Taba Heights, un alt Egipt

Deşi am fost iar şi iar în Egipt, locul nu şi-a pierdut niciodată farmecul pentru noi. Ca „obişnuiţi” ai Hurghadei, am încercat să înghesuim în program şi alte locaţii din generoasa ţară a faraonilor. Prin urmare, vara trecută, am mers până la marginea ţării, în estul Peninsulei Sinai, în Taba Heights. 

Staţiunea este situată la 20 de kilometri sud de cea mai estică destinaţie turistică din Egipt, Taba, care se găseşte foarte aproape de graniţa israeliano-egipteană (aproximativ 10 kilometri), la Golful Aqaba. Turiştii au posibilitatea să călătorească direct la Aeroportul Internaţional Taba, situat la 35 kilometri de Taba Heights, sau să aterizeze pe aeroportul din Sharm el-Sheikh, aşa cum am făcut noi, şi apoi să fie transferaţi cu maşina la staţiune – o călătorie mai lungă (2-3 ore în funcţie de trafic şi cât de „Speedy Gonzales” este şoferul), dar cu toate acestea fascinantă deoarece urmează drumul dintre munţi şi mare, trece prin Dahab şi continuă în sus. Un lucru interesant pentru turiştii care vin aici este că nu au nevoie de viză pentru a trece din Eilat (oraş israelian situat cel mai aproape de Taba în Egipt şi de Aqaba în Iordania) în Egipt, dacă intenţionează să petreacă nu mai mult de 14 zile de vacanţă. 

Concepută ca o staţiune închisă, Taba Heights este atipică pentru Egiptul cu care ne-am obişnuit; este mică, foarte cochetă, îngrijită la detaliu şi izolată de restul lumii. Situată între Munţii Sinai de un roşu-brun prăfuit sau de culoarea „scorţişoarei” (aşa cum îi descriu majoritatea oamenilor) şi Golful Aqaba cu apele sale albastre, staţiunea oferă o privelişte unică spre ambele şi, chiar mai departe, peste apă, spre vecina Arabie Saudită – când cade noaptea este minunat să priveşti luminile pâlpâind de cealaltă parte a Golfului. 

Taba Heights este alcătuită dintr-o serie de hoteluri sofisticate: Hyatt Regency Taba Heights (5 stele), InterContinental Resort Taba Heights (5 stele), Marriott Beach Resort (5 stele), Sofitel Taba Heights (5 stele) şi The Three Corners El Wekala Golf Resort (4 stele de lux); fiecare hotel are propria fâşie de plajă (cu excepţia Three Corners) şi diferite piscine. Noi am stat la Marriott şi avem lucruri bune şi câteva nu prea bune de împărtăşit, dar aceasta este o cu totul altă poveste, de spus cu un alt prilej. 

Cele mai multe pachete de vacanţă sunt oferite cu opţiunea „All Inclusive”, dar puteţi găsi şi varianta cu demipensiune; noi o recomandăm pe cea din urmă dacă ştiţi că veţi călătorii pentru a vizita diferite locuri sau dacă sunteţi aici pentru scufundări. În cazul în care rămâneţi fără masa de prânz în timpul unei zile de odihnă există un singur centru comercial în… centrul staţiunii, câteva restaurante, un supermarket şi o farmacie (din ce am reuşit să găsim noi)!:) 

Şi pentru că a venit vorba despre scuba, există un singur centru de scufundări în staţiune, celebrul şi premiatul Red Sea Water World care deserveşte toate hotelurile, situaţie care duce la aglomeraţie şi la riscul de a nu găsi niciun loc disponibil pe bărci, dacă nu ai făcut o rezervare în prealabil; serviciile sunt de top, chiar dacă atitudinea personalului european este oarecum rece pentru gustul nostru. Ne-a rămas întipărită o impresie de tabără de instrucţie militară după scufundările făcute aici. În plus, preţurile sunt potrivit standardelor ridicate, prin urmare puţin cam scumpe, datorate probabil şi lipsei de concurenţă, a monopolului deţinut de centru. 

Sunt aproximativ o duzină de locaţii de scufundări cu totul, dar programul este organizat foarte inteligent pe parcursul unei săptămâni pentru a se asigura că nu te vei scufunda în aceleaşi locaţii întreaga vacanţă. În funcţie de ceea ce vrei, poţi alege între barca de zi (8.00-16.00; două scufundări) sau barca de jumătate de zi, dimineaţa (8.00-13.00; două scufundări) sau după-amiaza (14.00-16.00; două scufundări), cu posibilitatea de a adăuga o a treia scufundare la barca de zi. 

Golful Aqaba, cu o adâncime maximă de aproximativ 1 800 de metri este, totuşi, mai mic în dimensiuni decât Golful Suez care mărgineşte Sinai-ul la vest. Asta nu înseamnă că este mai puţin frumos în ceea ce priveşte mediul subacvatic. O varietate de specii de peşti e prezentă în apele sale, în timp ce adâncimile diferite permit fiecărui scafandru, începător sau mai experimentat, să se bucure de scufundările de aici. Site-urile noastre preferate de diving au fost „Fiordul” unde poţi găsi un izvor de apă dulce într-o căldare în mijlocul mării (interesant modul în care temperatura scade de îndată ce cobori în puţ; de asemenea, caută anemona portocalie fosforescentă care se găseşte pe perete) şi „Fortăreaţa lui Saladin” (sau „Fortăreaţa lui Salah Ad Din” sau „Insula Faraonului” – „Geziret Faraum”), unde vei avea o vedere spre cele patru ţări înconjurătoare: Egipt, Israel, Iordania şi Arabia Saudită. 

De fapt, chiar în acest loc am avut „privilegiul” unic de a auzi antrenându-se sub apă câteva dintre submarinele armatelor celor patru ţări. Nu vom uita niciodată acel sunet şi sentimentul de dezorientare uitându-ne împrejur ca să vedem de unde o să apară vreo rachetă care să ne ia la plimbare, nici micul val care se propaga la suprafaţa apei după câteva zgomote înfundate. Uneori, primeşti mai mult decât ţi-ai fi dorit:). 

În ceea ce priveşte non-scafandrii, zona este bogată în istorie, la fiecare pas aflând o altă poveste (biblică sau nu) care s-a întâmplat cu sute şi mii de ani în urmă. Am vizita din nou oricând Mănăstirea Sfânta Ecaterina pentru spiritualitatea pe care o simţi fizic şi pentru faptul că de fiecare dată când te afli acolo vei descoperi ceva nou. În următoarea vacanţă aici poate vom gasi timp pentru a urca Muntele lui Moise sau Muntele Mousa, o excursie mai lungă care începe la apusul soarelui şi în care se urcă pe munte în întuneric. De notat că Taba Heights este cunoscută şi ca locaţie pentru golf. 

Nu am putut renunţa la mai multe zile de scufundări pentru a călători în locuri precum „Canionul colorat”, a face o rezervare la minunatul Castel Zaman sau pentru a merge într-o excursie la Ierusalim (excursii la Dahab, Sharm el-Sheikh sau Cairo sunt de asemenea disponibile pentru cei interesaţi), dar am ales să „sacrificăm” o zi de scufundări pentru o călătorie la Petra în Iordania, o altă poveste care merită spusă pe îndelete şi greu de descris în cuvinte, dar pe care în final nu am simţit-o deloc ca pe un „sacrificiu”. 

Există şi alte lucruri sau călătorii de făcut în Taba Heights, dar acestea rămân să fie descoperite pe cont propriu. 

Reţineţi că în această parte a Egiptului poate fi mai cald decât în alte părţi din cauza umidităţii şi a Munţilor Sinai care acţionează ca un scut in jurul staţiunii – cred că v-aţi dat seama – care te face să te simţi ca într-o seră. 

În concluzie, a fost o vacanţă superbă cu activităţi amestecate într-un „altfel” de Egipt decât cel cu care ne-am obişnuit. 

 

 Mai multe fotografii aici

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg