My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Thistlegorm, regina epavelor

Thistlegorm apare în toate topurile de scufundări, fiind recomandată cu căldură atât de cei care au vizitat-o o singură dată, cât şi de profesioniştii care o cunosc la fel de bine ca pe buzunarul lor.

Localizată în Marea Roşie, în strâmtoarea Gubal, epava este accesibilă atât dinspre Sharm el-Sheikh, cât şi dinspre Hurghada (sau chiar Eilat), după câteva ore de navigat. Mulţi dintre cei care o vizitează aleg varianta de safari/liveaboard, care este mult mai confortabilă neimplicând plecări în mijlocul nopţii cum se întâmplă în cazul excursiilor de o zi.

Cu o lungime de 126 de metri, Thistlegorm este un vas britanic militar scufundat în 1941, în urma unui atac aerian din partea germanilor. Şi astăzi încărcătura sa de război este foarte bine conservată în adâncuri, vizitatorul subacvatic având acces la diferite arme şi artefacte, motociclete, automobile Morris, locomotive şi chiar camioane Bedford. Pupa i-a fost pulverizată de cele două bombe care au lovit-o în plin, în timp ce în jurul epavei propriu-zise au rămas până astăzi diverse elemente care pot fi observate, începând cu ancora aflată la 200 de metri în faţa provei.

Deşi nava a fost decoperită de Cousteau în 1956, aceasta a intrat cu adevărat în circuitul pentru scufundări abia în anii ’90, când a fost găsită de un grup de diveri. Vizibilitatea este moderată, iar situl de diving este cunoscut pentru curenţii puternici, care îşi pot schimba direcţia în cursul zilei (de la prora la pupă sau invers), ceea ce îi creşte nivelul de dificultate (au fost raportate chiar cazuri de scufundători smulşi de lângă epavă de curent). Există însă şi zile foarte liniştite, cu vizibilitate foarte bună, iar în interiorul navei diverii sunt oricum adăpostiţi de curent. Oricum ar fi însă condiţiile la locaţie, Thistlegorm rămâne o destinaţie pentru scufundătorii avansaţi şi tehnici.

Se coboară pe frânghie, contrar sensului curentului, pentru a urca la întoarcere odată cu curentul. Nava este amplasată de la 31 de metri la 13 metri adâncime. Se poate intra în interiorul navei din zona în care  Thistlegorm a fost lovită de bombe, dar şi din cea a punţii. Este recomandat să se facă mai multe scufundări pentru a observa totul – prima scufundare e de recunoaştere şi de obicei în exteriorul navei, celelalte de explorare în detaliu. Pentru interior sunt necesare lanterne şi atenţie pentru a rămâne lângă grup.

Thistlegorm este de obicei foarte aglomerată, în cursul zilei existând posibilitatea de a avea şi 20 de bărci de diving ancorate lângă epavă, ceea ce poate transforma o scufundare într-un adevărat haos. Din păcate, unii dintre scufundătorii care au coborât să vadă nava au înţeles să plece acasă cu suveniruri de la locaţie, uitând că acestea sunt colectate dintr-un adevărat cimitir de război. Numărul mare de diveri este şi explicaţia pentru fauna destul de săracă – cu toate acestea se pot observa peşti precum tonul sau baracuda, dar şi broaşte ţestoase.

Deşi afectată de numărul mare de scufundători, Thistlegorm rămâne una dintre cele mai cunoscute epave din întreaga lume. Pentru toţi cei care coboară în adâncuri rămâne rugămintea de a o păstra ca o legendă pentru scufundători, nu o victimă a acestora…

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

2 comentarii la “Thistlegorm, regina epavelor”

  1. si eu vreau de multa vreme sa ajung la thistlegorm-poate cineva sa-mi spuna cum imi aranjez o excursie si cam cat costa?

  2. mydive.ro says:

    14 nov 2010 at 19:07

    Păi e simplu, aproape fiecare centru din staţiunile egiptene aranjează astfel de excursii, la multe poţi să faci şi rezervare online; preţul nu ar trebui să depăşească 100 euro la un mini-safari de o zi. Mai multe detalii despre safari ai în articolul dedicat.

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg