My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Top 5 reguli la scufundări

Să recunoaştem că noi, oamenii, suntem ahtiaţi după topuri. Cel mai mare, cel mai mic, cel mai lung, cel mai scurt etc etc etc, e o competiţie continuă după „cel mai”, desfăşurată la televizor, pe internet, dar mai ales în viaţa de zi cu zi. My Dive intră în această competiţie şi vă propune mai jos topul celor mai importante reguli la scufundări. Alte păreri sunt mai mult decât bine primite, deci folosiţi cu încredere formularul de comentariu.

1. Nu vă ţineţi respiraţia la scufundări
Idei de genul „îmi ţin respiraţia să-mi optimizez consumul de aer” pot atrage cel puţin vătămări ale plămânilor. Învăţaţi că trebuie să respiraţi continuu şi relaxat încă de la prima scufundare, certificată sau nu. Chiar şi la exerciţiile de recuperare a detentorului continuaţi să expiraţi. Învăţaţi că, pe măsură ce vă îndreptaţi spre suprafaţă, aerul se expandează, iar ţinerea respiraţiei poate cauza vătămarea plămânilor dacă nu respiraţi normal. Deci, fără acte de curaj şi experimente, prima regulă la scufundări este să respiraţi continuu.

2. Repetaţi periodic exerciţiile pentru problemele de bază la scufundări
Pentru că vorbeam mai sus de detentor: dacă nu aţi mai făcut de ani buni un exerciţiu de recuperare a detentorului, poate e momentul să o faceţi. Altfel, vă pregătiţi pentru un posibil atac de panică în cazul în care pierdeţi detentorul sub apă. Nu vă scuzaţi că e improbabil ca aşa ceva să se întâmple: o labă a unui scafandru din grup care vă loveşte accidental peste faţă vă poate decupla detentorul; e atât de simplu şi probabil. Deci e mai bine să fiţi pregătiţi mental pentru astfel de situaţii, să nu vă panicaţi. La fel se întâmplă şi cu recuperarea măştii, „buddy breathing”, semnalarea că nu mai aveţi aer etc. Chiar dacă probabil v-au enervat în timpul antrenamentelor pentru certificare, toate aceste exerciţii sunt extrem de importante pentru siguranţa la scufundări.

3. Înaintaţi lent către suprafaţă
La începuturile exeprienţei mele de scufundător, una dintre cele mai mari plăceri ale mele era să mă ridic în cercuri, rapid, către suprafaţă la finalul unei scufundări. Îmi aduc aminte şi acum palma peste cap a instructorului meu şi câte zeci de exerciţii de ascensiune lentă mi-a monitorizat ulterior! Dar cel mai bine îmi amintesc explicaţiile lui plastice despre boala de decompresie la care poţi ajunge foarte uşor după o ascensiune prost făcută, odată cu eliberarea prea rapidă a azotului din ţesuturi. Scufundătorul bun se recunoaşte după ascensiune:). Folosiţi cu încredere computerele de scufundare care semnalizează viteza corectă la ridicare.

4. Safety stop forever!
Etapa de decompresie/siguranţă este obligatorie (3 minute la 5 metri) şi NU uitaţi să vă monitorizaţi aerul, ca să aveţi suficient pentru etapa de decompresie/siguranţă.

5. Curaj nu înseamnă prostie
…şi e o prostie să faceţi scufundări pentru care nu sunteţi pregătiţi. E un clişeu de film să vedem oameni rătăciţi într-o epavă, care mor pentru că nu ştiu să mai găsească ieşirea. Şi e un bun exemplu de inconştienţă la scufundări. Nu, certificările de adâncime, pentru epave, peşteri sau Nitrox nu sunt inventate doar pentru a vă lua cineva banii. Ele există pentru că aveţi nevoie de cunoştinţe şi experienţă suplimentare pentru a administra corect o astfel de scufundare. Scufundările presupun, pe lângă plăcerea explorării, investiţii de timp, bani şi răbdare pentru a parcurge toate etapele necesare dobândirii abilităţilor specifice acestui sport extrem. Şi tot în categoria aceasta intră, fără dubiu, şi scufundările fără partener, dacă nu aveţi certificarea necesară, de „solo diving”.

Topul de mai sus nu are pretenţii de „absolut”, este doar o listă cu priorităţile personale pentru scufundări responsabile. Sunt multe alte reguli care merită menţionarea în clasamentul regulilor, atât pentru scufundători, cât şi pentru mediul ambiant. Care e prioritatea ta la scufundări?

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg