My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Un vis devenit realitate: înfiinţarea AIDA România

O veste excelentă pentru toţi freediver-ii români: după aproape un an de la declanşarea procesului de afiliere, la începutul lunii martie 2012, secretarul AIDA Internaţional Robert King i-a informat pe reprezentanţii români că biroul executiv al AIDA a votat primirea României ca membru observator AIDA, aşa cum anunţă site-ul oficial al organizaţiei române.

Mydive.ro a stat de vorbă cu Sergiu Şerban, preşedintele Freediving România şi membru fondator al AIDA România, care ne-a declarat: „Afilierea la AIDA Internaţional, cea mai reprezentativă organizaţie internaţională de profil, reprezintă o etapă necesară în promovarea freediving-ului în România, după standarde recunoscute de instruire şi siguranţă specifice AIDA. În plus, se deschide o nouă oportunitate pentru practicanţii din România interesaţi să participe la competiţii, AIDA fiind singura organizaţie internaţională care organizează concursuri şi certifică recorduri naţionale şi mondiale după un sistem bine definit. Deşi avem deja cursuri AIDA în România încă din 2010, am speranţa că în viitorul apropiat vom putea oferi toată gama de servicii de instruire şi, de asemenea, primele concursuri de freediving.

Din Cipru, Alexandru Russu, membru fondator al AIDA România şi unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai aderării la AIDA, ne-a explicat că trecerea de la statutul intermediar de membru observator la cel cu drepturi depline depinde de o perioadă de maturizare a AIDA România: „Maturizarea organizaţiei în vederea dobândirii statutului de membru cu drepturi depline înseamnă asigurarea unei prezenţe constante în circuitul competiţional mondial şi presupune alinierea la modul de funcţionare AIDA,  creşterea efectivelor (freediver-i, instructori, cluburi, arbitri) şi susţinerea efectivă a activităţii competiţionale. Va fi probabil nevoie de câţiva ani pentru a se ajunge aici, dar nu e nicio grabă pentru că dreptul de veto pe care îl aduce statutul de membru plin nu reprezintă niciun avantaj până nu ajungem să avem acea prezenţă în circuitul mondial.”

Un moment de răscruce pentru freediving-ul românesc
Înfiinţarea AIDA România, filiala naţională a AIDA Internaţional, reprezintă un moment foarte important pentru comunitatea românească de freediving din ţară şi diaspora, creându-se astfel, pentru prima oară, posibilitatea ca sportivii românii să îşi poată reprezenta oficial ţara, prin AIDA România, în competiţii AIDA internaţionale, dar şi cea a organizării unor concursuri locale, tot sub egida şi urmărind regulile şi standardele AIDA.

După cum ne-a declarat Alexandru Russu, această afiliere „înseamnă că există oameni bine intenţionaţi, atât la nivel internaţional cât şi naţional, care susţin dezvoltarea freediving-ului românesc. Nu este niciun premiu sau promisiune, ci un suport pentru potenţialii atleţi. Este o uşă deschisă, o motivaţie, o provocare.

Formarea AIDA România
Iniţiativa de a crea AIDA România vine din rândurile diasporei care, trăind în ţări cu o prezenţă AIDA, a intrat în contact cu freediving-ul competiţional şi în 2008 a exprimat interesul creării acestei organizaţii la nivel naţional pentru participarea la AIDA Team World Championship. Diferenţa dintre iniţiativa şi crearea propriu-zisă constă într-un număr minim de membrii care nu au apărut decât câţiva ani mai târziu când unii dintre noi au devenit instructori şi am putut crea cercuri de noi freediver-i in jurul nostru. Un moment determinat în acest proces a fost întoarcerea unui instructor în ţară şi formarea de noi freediver-i în rândurile românilor. Sergiu Şerban a format o comunitate de freediver-i în Bucureşti şi în 2011 s-au constituit într-o organizaţie formală sub numele de Freediving România.”, se precizează pe pagina oficială AIDA România.

AIDA România este organizaţia care reprezintă AIDA Internaţional la nivel naţional şi promovează freediving-ul prin competiţii, educaţie şi comunitate. Cei doi piloni pe baza cărora funcționează AIDA sunt recunoaşterea recordurilor de freediving şi principiul de nediscriminare. Din această perspectivă, AIDA România va avea ca funcție primordială ţinerea evidenţei recordurilor naţionale şi comunicarea rezultatelor competiţionale pentru ranking-ul mondial. În plus, AIDA România are obligaţia de a trata în mod egal orice individ, club sau organizaţie ce-şi exprimă interesul de a intra în sistemul AIDA.

Afilierea, un drum lung şi anevoios
Procesul de afiliere a fost început acum aproape un an (aprilie-mai 2011) când Alexandru Russu, freediver şi instructor român stabilit în Cipru, a iniţiat primele discuţii cu AIDA Internaţional, în numele comunităţii româneşti, în vederea dobândirii statutului de membru observator pentru România.

A urmat aprobarea cererii de către consiliul director al AIDA în iunie 2011, aceasta fiind trimisă mai departe pentru a fi votată de către biroul executiv AIDA.

În octombrie 2011, în timpul campionatului mondial din Kalamata, Grecia, Alexandru a ridicat din nou problema aderării şi eventuala participare a României la campionatul pe echipe din 2012.

La început de martie 2012 s-a aprobat primirea României ca membru observator AIDA Internaţional: „Primul subiect a fost aprobarea noilor membri observatori Malaiezia şi România, care a trecut fără obiecţii. Salutăm aceste noi grupuri şi aşteptăm să le vedem în viitor progresând către statutul de membri cu drepturi depline.”

Ce înseamnă statutul de membru observator
Pe site-ul AIDA România se explică în ce constă afilierea ca membru observator la AIDA Internaţional: „Statutul de membru observator reprezintă actul de naştere al AIDA România şi facilitarea accesului la scena internaţională de freediving competiţional prin iniţierea unui flux de informaţii între AIDA Internaţional şi AIDA România.

Statutul de membru observator este un pas intermediar către dobândirea statutului de membru cu drepturi depline şi favorizează maturizarea organizației noastre prin accesul la informații şi scutirea de orice costuri financiare obligatorii.

Diferenţa între statutul de membru cu drepturi depline şi membru observator constă în: dreptul de veto în cadrul AIDA Assembly, necesitatea unei organizaţii formale şi plata unei taxe anuale către AIDA Internaţional.”

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Un comentariu la “Un vis devenit realitate: înfiinţarea AIDA România”

  1. Felicitari!!!

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg