My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Vânătoare subacvatică de comori

Scufundările în sine constituie o activitate captivantă – să explorezi tărâmul subacvatic, să descoperi noi specii, să călătoreşti prin locuri „neumblate”, să întâlneşti oameni interesanţi şi să creezi o legătură care are la bază un hobby comun, ceva care te pasionează cu adevărat. Dar ce-ar fi dacă ai putea adăuga scufundărilor o căutare cu scop precis şi fiorul găsirii unui mic premiu? Ei bine, atunci ai avea o nouă dimensiune a explorării subacvatice – „scuba geocaching” (care se mai numeşte şi „geocaching subacvatic”, „divecaching” etc.). 

Deja consacrată pe uscat, această activitate, geocaching, are peste zece ani de existenţă, dar numai recent a început să fie populară sub apă. Ca activitate în aer liber, geocaching-ul este în esenţă o vânătoare de comori unde, cu ajutorul unui dispozitiv cu GPS (sistem de poziţionare globală), jucătorii caută cutii ascunse (care conţin, de regulă, cel puţin un registru şi un pix, şi, uneori, mici „jucării” ca, de exemplu, pietre, monede de colecţie, mărgele etc.) în întreaga lume, semnează registrul şi împărtăşesc vizita făcută într-o comunitate online. În esenţă, coordonatele „comorilor” (cache-uri) se găsesc pe internet, înregistrate de alţi jucători care au ascuns cutiile. Regula este că după ce găseşti şi semnezi un geocache trebuie să îl pui la loc pentru ca alţi jucători să îl găsească la rândul lor. Dacă un cache conţine mai mult decât un registru, poţi lua ceea ce găseşti cu condiţia să înlocuieşti obiectul cu ceva de aceeaşi valoare sau cu valoare mai mare.

Scuba geocaching urmează acelaşi principiu ca şi varianta sa de uscat, deşi este necesar fie un snorkel pentru găsirea cache-urilor de la adâncimi mai mici sau un echipament scuba complet pentru „comorile” aflate la adâncime. Este o extraordinară modalitate de a folosi acele abilităţi de navigare subacvatică dobândite în timpul cursului de Advanced Open Water. Şi chiar vei avea nevoie de acele abilităţi pentru că, în mod evident, un dispozitiv cu GPS nu-ţi poate cu adevărat arăta coordonatele unui cache scufundat la adâncime. De asemenea, vei avea nevoie şi de busola subacvatică. Unele cache-uri scufundate oferă coordonatele GPS pentru punctul de intrare în apă şi alte detalii pentru itinerariul subacvatic, în timp ce altele oferă coordonatele la suprafaţă, deasupra „comorii” scufundate.

Cache-urile scufundate sunt împărţite în două categorii: uscate (cutii ermetice care trebuie aduse la suprafaţă pentru a fi semnat registrul, de obicei de găsit în apă puţin adâncă şi perfecte pentru snorkel-eri) şi umede (cutii „inundate”, la care registrul se semnează sub apă).

Coordonatele diferitelor cache-uri se găsesc online pe o serie de website-uri şi oricine poate realiza un cache pe care să-l plaseze sub apă dacă urmează câteva reguli simple:

- găsirea unei locaţii adecvate (nu prea aproape de locaţii cunoscute de scufundări deoarece scafandrii ar putea găsi un cache din greşeală; nu se plasează astfel încât să pună în pericol jucătorul, să distrugă zone protejate precum corali, epave etc., şi nu se plasează astfel încât să atragă suspiciunea de a fi un obiect periculos);
- trebuie cerută permisiunea de a plasa un cache la locaţia aleasă, mai ales dacă aceasta se află pe o proprietate privată şi trebuie cercetate ce reguli se aplică dacă locaţia este proprietate publică;
- pentru cache se alege o cutie dintr-un material ecologic; dacă este vorba de un cache „umed”, este de preferat alegerea unui lest care să nu se corodeze sau care să nu afecteze mediul;
- „jucăriile” din interior se aleg cu bun simţ (se vor evita materiale ofensatoare, materiale cu mesaje de propagandă, alcool, droguri, cuţite etc.);
- când se furnizează coordonatele trebuie specificat clar ce să aducă şi să facă jucătorul la locaţie;
- şi nu în cele din urmă, este o bună idee să se consulte indicaţiile unei comunităţi despre plasarea cache-urilor;

Ca jucător în căutarea unei „comori” scufundate trebuie, de asemenea, urmate câteva reguli elementare în vederea propriei siguranţe:

- pe cât de captivant este jocul, trebuie să rămâneţi totuşi conştienţi de scufundarea în sine şi de mediul înconjurător, să verificaţi frecvent manometrul şi profundimetrul şi, în general, să aplicaţi acele reguli învăţate în timpul educaţiei ca scafandru;
- nu vă scufundaţi peste nivelul certificării obţinute;

În 2011 chiar şi DAN a plasat câteva cache-uri, dar majoritatea „comorilor” scufundate se găsesc în S.U.A., cu alte câteva localizate în Honduras şi Europa (Austria, Finlanda, Germania, Marea Britanie etc.).

În concluzie, dacă simţi nevoia adăugării unui „fior” în plus scufundărilor tale, o vânătoare de comori poate să fie răspunsul de care ai nevoie. Cel puţin pe uscat, această activitate a „prins” deja şi în România.

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg