My Dive in: Romana English
RSS Articole My Dive

Xibalba, poarta către lumea de dincolo

Atunci când, în 2012, călătoria noastră mexicană s-a transformat din destinaţie de „Bucket List” într-o incredibilă realitate, nu am avut niciun dubiu despre alegerea noastră de cazare pe coasta Mării Caraibelor: un hotel mic, frumos şi inspirat, deţinut de o familie germană, situat în centrul unui orăşel mexican, Tulum.

Deja familiarizaţi (chiar dacă numai virtual) cu proprietarul acestei confortabile oaze, Robbie Schmittner, după ce acesta ne-a oferit cu amabilitate un interviu după ce a stabilit o conexiune între două sisteme de peşteri din regiunea Nohoch Nah Chich, era la mintea cocoşului că prima noastră opţiune de cazare în Yucatan va fi Hotelul Xibalba, aproape de cenote (da, bineînţeles că am mers acolo pentru scufundări), incredibila Mare a Caraibelor şi impunătoarele ruine mayaşe.

Micul hotel cu şapte camere, deschis în 2008, a fost următorul pas firesc după ce Robbie şi Aneke Schmittner au deschis uşile centrului de scufundări Xibalba Dive Center în 2004. Ambele, hotel şi centru de scufundări, au fost numite după lumea mayaşă de dincolo, Xibalba, locul din pântecul pământului unde se spune că trăiau spirite şi „lorzii din Xibalba”. Până şi cele două tipuri de camere (pentru două sau pentru până la patru persoane) au fost numite după doi eroi mayaşi gemeni: Hunahpú şi Xbalanqué. Legenda spune povestea tatălui şi unchiului celor doi gemeni care sunt convocaţi de lorzii lumii de dincolo şi sunt învinşi într-un joc tradiţional cu mingea. Cei doi fii gemeni, după multe încercări, îşi răzbună într-un final familia la jocul cu mingea şi îi înfrâng pe lorzii din Xibalba, pentru ca mai târziu să se transforme în luna şi soarele de pe cer. Povestea aduce un plus magiei locului, un mic colţ de verde şi de linişte ascuns în inima oraşului Tulum.

Pentru a rezerva camera la hotel am schimbat o serie de email-uri cu Robbie sau Richie Schmittner, în funcţie de care dintre cei doi fraţi germani era disponibil (de obicei îşi împart timpul între scufundări şi recepţie) şi chiar cu diferenţa de fus orar nu a fost nevoie să aşteptăm mult până am primit un răspuns la multele noastre întrebări.

Pentru că aeroportul unde probabil o să aterizaţi este în Cancun, în timp ce hotelul se află la 130km spre sud, şi dacă specificaţi, Xibalba poate aranja pentru voi (de obicei inclus in pachet) transferul de la aeroport la hotel. La plecare va fi însă nevoie să plătiţi transferul separat sau să-l aranjaţi pe cont propriu.

Pentru că este un hotel de scufundări, aveţi posibilitatea să alegeţi între pachete de cazare şi scufundări, doar scufundări sau doar cazare. Noi am ales prima variantă pentru că ni s-a părut mai la îndemână să locuim şi să ne scufundăm din acelaşi loc şi, în plus, poţi oricând adăuga zile extra de scufundări, dacă ai chef.

Locaţie

Hotelul şi centrul adiacent sunt situate la o stradă de drumul principal din Tulum, foarte aproape de intersecţia care asigură acces facil în orice direcţie: plajă, ruine mayaşe, centrul oraşului sau Cancun etc. Pentru că se află la trei minute de mers faţă de strada principală mai gălăgioasă, unde se găsesc majoritatea restaurantelor şi magazinelor, locul este perfect pentru relaxare după o zi intensă de scufundări.

În apropierea hotelului se găsesc două supermarketuri – dacă vrei să cumperi alimente sau ai nevoie de ceva rapid.

La două străzi de hotel se găseşte şi drumul spre plajă: dacă mergi pe jos ajungi într-o jumătate de oră (să mergi pe străzi este sigur, nu sunt probleme), poţi închiria o bicicletă (am învăţat că „bicicletele înseamnă libertate” în Tulum, pentru că poţi ajunge în multe locuri repede şi uşor – există piste speciale pentru biciclete) sau poţi lua un taxi (taxiurile nu sunt scumpe).

Dacă v-aţi rezervat transportul împreună cu hotelul, călătoria din Cancun nu ia mult timp, drumurile din Yucatan sunt foarte bune, singura bătaie de cap ţi-o dau „cămilele” de pe asfalt, menite să controleze viteza. Localnicii ştiu exact unde sunt, dar dacă te gândeşti să închiriezi şi să conduci o maşină, ai grijă, altfel rişti chiar să îţi strici maşina închiriată. Noi am dezvoltat un sistem între şofer şi „copilot”, iar cel de-al doilea striga mereu „tope” (acesta este numele în spaniolă al protuberanţei din asfalt) ori de câte ori el/ea vedea un astfel de obstacol.

Camere

Hotelul este simplu, curat şi are camere spaţioase, fiecare mobilată cu unul sau mai multe paturi (patul dublu este uriaş), un şifonier cu seif înăuntru, o masă şi scaune dintr-un lemn foarte arătos şi, bineînţeles, aer condiţionat.

Baia este minunată, cu un duş mare ca la carte. Singurul lucru de care trebuie să ai grijă este să nu arunci hârtia igienică în vasul de WC, dar dacă eşti obişnuit/ă să mergi în safari de scufundări regula aceasta îţi va suna familiar.

Tomas o să vină să vă facă curăţenie în cameră în fiecare zi, aşa că totul este curat şi proaspăt.

Dotări

Cele şapte camere ale hotelului sunt situate la parter şi etaj cu vedere fie asupra grădinii, străzii sau parcelei vecine luxuriante.

În grădină se află şi o piscină mică, iar pe acoperiş există o terasă pentru relaxare şi micul dejun.

În curte sunt câteva culmi pentru rufe unde îţi poţi atârna costumele de baie la uscat. Poţi chiar să îţi parchezi bicicleta închiriată rezemată de peretele din spatele curţii.

Gratuităţi

Pentru cei care închiriază maşini este bine de ştiut că se poate parca chiar în faţa hotelului. Există un gardian de noapte, deci nu trebuie să vă faceţi griji pentru siguranţă.

Pe teritoriul hotelului există Wi-Fi gratuit, aveţi doar grijă că, uneori, în cameră semnalul este mai slab în comparaţie cu, să zicem, terasa.

Micul dejun este inclus pentru oaspeţii hotelului: simplu, gătit ca acasă de către minunata şi amabila Ana, soţia lui Tomas. Micul dejun este servit pe terasă şi poţi alege cafea, suc de portocale, iaurt, muesli, papaya, ananas, pepeni galbeni, banane proaspete, pâine prăjită, ouă gătite la comandă (fierte, ochi, omletă, jumări cu şuncă, brânză, roşii, ceapă etc.), clătite, gem. Mai mult decât de-ajuns pentru oricine!

Scufundări

Pentru că este un hotel de scufundări, bineînţeles că îţi poţi aranja de aici scufundările. Recepţia hotelului este aceeaşi cu cea a centrului de scufundări, cu tot ce ai nevoie la doi paşi.

Programul de scufundări trebuie discutat cu băieţii, astfel încât să poată pregăti ziua de scufundări şi echipamentul necesar.

Echipa este foarte prietenoasă şi de ajutor, iar scufundările sunt minunate, şi sunt mai mult decât recomandate dacă te afli în zonă.

Personalul

Când eram acolo cei trei băieţi (Robbie, Richie şi Hairo – ghidul nostru de scufundări) ne-au asistat cu tot ce am avut nevoie, legat de scufundări sau nu. Ne-au ajutat să ne rezervăm un tur pentru rezervaţia naturală Sian Ka’an prin organizaţia CESiaK şi chiar ne-au plătit avansul când ne-au făcut rezervarea pentru că noi ne aflam în acel moment la ruinele mayaşe.

În concluzie, atmosfera este una foarte relaxată şi informală, personalul este acolo când ai nevoie de el, dar nu chiar acolo ca să te deranjeze, te simţi în largul tău fără să te simţi însă „cantitate neglijabilă”, cum se întamplă în marile centre hoteliere.

Dacă îţi doreşti o experienţă mexicană simplă şi autentică, cu o aromă germană, atunci în mod sigur ar trebui să alegi Xibalba, un loc drag nouă pe care îl recomandăm din toată inima.

Y


Poti scrie un comentariu, sau poti pune un trackback de pe blogul tau:

Scrie un comentariu

Promovează MyDive

Poţi ajuta la promovarea MyDive, apăsând butoanele de Like din site sau punându-ţi una dintre insigne pe blogul tău

Multimedia

Fotografii şi videoclipuri

Contact

Întrebări, critici sau laude? Aici ne poţi contacta

Bg